Ниш: Проблеми слепих

Већина институција и јавних места у Нишу тешко је доступна за око четири стотине слепих и слабовидих грађана. Иако ће убудуће, уз помоћ тактилне мапе, моћи да доживе споменик Три песнице на Бубњу, кључни проблеми тек треба да се решавају.

Марија Милановић дипломирани је психолог, али ионако ограничене могућности за посао за слепе особе каже да готово не постоје.

 

"Сада постоје многобројни и говорни софтвери који помажу слепим људима да сасвим равноправно користе рачунаре, да користе итернете да читају да пишу, да равноправно обављау све оне послове као и особе које немају у оштећење вида", каже Марија Милановић, из Савеза слепих у Нишу.

Велики проблем је и кретање по граду. Стефан Стевановић слеп је од друге године. Дипломирани правник, сам уз тек повремену помоћ живи годинама али каже, сваки пут кад треба да пређе улицу изнова има проблем јер у Нишу готово ни један звучни семафор не ради.

"Ово је семафор у центру Ниша. Имам две опције, или да ме неко преведе овако као ви или често има људи који су потпуно незаитересовани. Да имам звучни семафор све би било другачије", каже Стефан Стевановић, из Савеза слепих Ниш.

На тротоарима нова препрека - на ребрастој траци која би требало да олакша кретање слепим особама - паркирани аутомобили.

Стефан додаје: "Ја бих пре свега рекао и упутио апел људима који паркирају аутомобиле да једноставно постоје и други људи, не видимо сви и не можемо сви добро да ходамо, и сви ми имамо неке различите проблеме, али само мало да размишљају.

Нешто боља слика може се очекивати током године и то од пројекта лаки километар.

"Ово подразумева прилагођавање свих институција од јавног значаја, прилагођавање свих тротоара, улица и ивичњака који нису по стандардима и постављање тактилних поља безбедости за кретање слепих и слабовидих лица", каже Јордан Ивановић, из Савета за рад са особама са инвалидитетом града Ниша.

У међувремену - мали помак на боље - у спомен парку Бубањ постављена је тактилна мапа па ће око 400 слепих и особа са оштећеним видом убудуће моћи да додиром види овај важан историјски споменик. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво