Брана на Бусуру заштитиће петровачку општину од поплава

На реци Бусур у току је изградња бране која ће од поплава трајно заштитити Петровац на Млави и мештане више села у тој општини.

Четрнаестог јуна прошле године река Бусур пробила је брану на језеру, збрисала пред собом мостове и путеве, и поплавила бројна домаћинства у селима петровачке општине.

Приликом пуцања бране Бусурско језеро се излило и поплавило низводно неколико села све до Петровца на Млави, дуж тока реке Бусур.

Нова брана на Бусуру чија је изградња у току, требало би да од поплава трајно заштити мештане Бусура, али и других села у сливу ове реке.

"Ова инвестиција селу Бусуру много значи, и мештани више неће да имају страха, јер ово ће сад да се осигура. Неких 150 домаћинстава неће више да буде угрожено и поплављено", каже предраг Радић, председник МЗ Бусур.

Изградња бране почела је крајем прошле године И трајаће 270 дана. Разлика између старог и новог система заштите је у томе што више неће постојати акумулационо језеро, чије је изливање и довело до прошлогодишњих поплава.

"Ова брана ће бити проточна и контролисано ће велике воде Бусура ићи на регулисану деоницу низводно, тако да је степен заштите повећан", објашњава Вук Марковић, из "Водопривреде" Пожаревац.

Паралелно са изградњом бране, уређује се и низводни ток Бусура. Извођач радова је пожаревачка "Водопривреда", пројекат је вредан скоро 190 милиона динара, а средства је обезбедила Канцеларија за јавна улагања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво