Брана на Бусуру заштитиће петровачку општину од поплава

На реци Бусур у току је изградња бране која ће од поплава трајно заштитити Петровац на Млави и мештане више села у тој општини.

Четрнаестог јуна прошле године река Бусур пробила је брану на језеру, збрисала пред собом мостове и путеве, и поплавила бројна домаћинства у селима петровачке општине.

Приликом пуцања бране Бусурско језеро се излило и поплавило низводно неколико села све до Петровца на Млави, дуж тока реке Бусур.

Нова брана на Бусуру чија је изградња у току, требало би да од поплава трајно заштити мештане Бусура, али и других села у сливу ове реке.

"Ова инвестиција селу Бусуру много значи, и мештани више неће да имају страха, јер ово ће сад да се осигура. Неких 150 домаћинстава неће више да буде угрожено и поплављено", каже предраг Радић, председник МЗ Бусур.

Изградња бране почела је крајем прошле године И трајаће 270 дана. Разлика између старог и новог система заштите је у томе што више неће постојати акумулационо језеро, чије је изливање и довело до прошлогодишњих поплава.

"Ова брана ће бити проточна и контролисано ће велике воде Бусура ићи на регулисану деоницу низводно, тако да је степен заштите повећан", објашњава Вук Марковић, из "Водопривреде" Пожаревац.

Паралелно са изградњом бране, уређује се и низводни ток Бусура. Извођач радова је пожаревачка "Водопривреда", пројекат је вредан скоро 190 милиона динара, а средства је обезбедила Канцеларија за јавна улагања.

број коментара 0 Пошаљи коментар