Отворили фарму, шире производњу у прокупачким селима

Због удаљености од града, лоших путева и недостатка основних услова за живот, из прокупачких планинских села на Пасјачи и Белом Камену, углавном се одлазило. Радован Бјелица се са породицом вратио из Новог Сада, није се покајао и планира да унапреди производњу на свом газдинству.

Одлука да широке новосадске булеваре замени непрегледним ливадама Пасјаче, није била нимало лака, каже Радован Бјелица, који је дуго вагао шта добија, а шта евентуално губи.

"2006. сам се одлучио и вратио се на очево имање и ево задњих тринаест, четрнарест година сам ту на Јовиној Ливади, не одустајемо."

Радован однедавно ради у струци, као саветодавац у Пољопривредној стручној служби у Прокупљу, али сваки слободан тренутак проводи на свом имању и фарми, настављајући породичну традицију:

"Ту налазимо себе, иако ту постоје неки проблеми,у ствари врло тешко иде са откупом, у ствари откупа млека и нема, него се сами сналазимо са својим производима, како ћемо их пласирати."

Бјелице су, након повратка, месецима били главна тема разговара међу малобројним горштацима, који након почетног изненађења, сада не крију задовољство што се неко и вратио овде.

Мирољуб Димитријевић каже да му је, у почетку, то било мало чудно:

"После сам и схватио неке његове намере и аамбиције и жеље за овим крајем."

"Нико се и не враћа, ништа, ето тај, овај Радован што се вратио, то је, ја не знам шта му је требало", додаје Новак Димитријевић.

"Нисам се ни љутио када су људи мислили, у најмању руку да сам чудак или можда лудак", каже Радован. "Мислим да нисам погрешио, ипак сам свој на своме."

Хоће ли још неко поћи стопама Радована Бјелице и његове породице, умногоме зависи од спремности државе да помогне пре свега у побољшању путне инфраструктуре и осталих животних услова, како би се немерљиви природни потенцијали за развој пре свега пољопривреде, али и туризма у будућности више користили.

број коментара 0 Пошаљи коментар