Тло не мирује око Заовинског језера, урушило се двадесет кућа

У Доњим Мандићима, на обали Заовинског језера на Тари, после спуштања нивоа воде акумулације реверзибилне хидроелектране за четрдесетак метара, активирало се клизиште које је урушило инфраструктуру и викенд насеље. Клизиште је захватило око 30 хектара, укључујући и шуме и ливаде на обали језера у зони Националног парка Тара.

Тло је пре пет дана почело лагано да клизи, али су јуче и данас настале највеће штете. У прекиду је сеоски пут, урушена инфраструктура и 21 кућа, али ту очигледно није крај.

"Тамо сам ишао и биле су пукотине. Између је било широко. Ја станем на једну и само ми је потонула десна нога. Могао сам да страдам”, навео је Милојко Мандић из Доњих Мандића.

И Милинко и Благоје из истог села могли су само да гледају како се нагињу куће, клизи земљиште површине 20-30 хектара, како се ломи дрвеће.

Акумулација је изграђена за потребе реверзибилне хидроелектране и према водним дозволама јасна су ограничења испуштања воде када се она користи за неометану производњу струје у Дринско-лимским хидроелектранама.

Ни ове године, кажу у хидроелектрани, кота није била испод дозвољене, већ петнаестак метара изнад, а клизиште није ново – евидентирано је још раније и било активно и пре 24 године, само је штета била мања.

"Ми смо, након тога, објектима који су се ту налазили исплатили штету судским путем, све је било званично”, објашњава Микајило Злојутро, директор за производњу енергије Дринско-лимске хидроелектране.

Додаје да је обавеза оних којима је исплаћена штета била да уклоне те објекте.

"Неки су то учинили, неки нису. Све за шта постоји основ људима ће бити исплаћена штета, јер кажем, тај поступак постоји већ од када је направљена реверзибилна хидроелектрана од 1982. године када је почела са радом. Никада нисмо имали ситуацију да на нечији захтев нисмо одговорили позитивно, где постоји основ", наглашава Злојутро.

Руководилац службе чувара заштићеног подручја из Националног парка Тара Иван Илић истиче да су позвали људе из Завода за заштиту природе.

"Експерти ће доћи да процене ситуацију, предложе санациони план и онда ћемо заједно радити даље на санацији", навео је Илић. 

Језеро се од пре два дана пуни – вода из подножја Таре, из Дрине и језера Перућац пумпа у акумулацију и сада је на коти од 840 метара, што је за око 40 метара испод уобичајеног нивоа Заовинског језера. Али, тло не мирује и то је сада много већи проблем од неугледног призора претходних седмица.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво