Живот у тесним ципелама - порнографија живота и смрти

Већ седам година, глумци врањског позоришта „живе и раде у тесним ципелама”. Зграда им је изгорела 2012. године и још се реконструише. За то време, они стварају на алтернативним сценама, а нова представа је урађена по тексту Душана Ковачевића.

Актуелан, али и свевременски текст Душана Ковачевића „Живот у тесним ципелама”, са поднасловом „порнографија живота и смрти”. Петоро радника пропале фабрике обуће штрајкује глађу, постају учесници бизарног ријалитија, у којем побеђује онај који последњи умре.

„У Врању имамо сличну ситуацију, фабрику обуће која више не постоји”, објашњава Бојан Јовановић, глумац и уметнички директор позоришта „Бора Станковић”. „Сведоци смо тога и зато ми је то занимљива тема којом се представа бави и то да живот у тесним ципелама није нимало лак.”

„Осећам се да учествујем у представи која је пуна, има свега”, каже глумица Милена Стошић. „Заиста један велики пројекат за мене, у односу на представе које смо радили до сада.”

Црнохуморна комедија посвећена је људима који живе и раде у тешким условима. Слично је и са глумцима позоришта „Бора Станковић”, од јула 2012. године су без матичне зграде која је изгорела у пожару.

„Цела ова представа као да одсликава нас за свих ових седам година, верујте”, истиче Радмила Ђорђевић, глумица. „Ја имам такав доживљај, а верујем да ће и публика схватити да нам је толико тесно.”

За ову представу тесна је била и сцена Дома Војске, па је постављена на средини сале, између гледалаца.

„Сви који се баве простором знају да је то одређени проблем, али и изазов како направити нешто да има неког смисла”, каже сценограф Андреја Рондовић.

„Немање сале јесте свакако утицало и утиче на рад на представи”, каже редитељ Давид Алић, „с друге стране, било је велико задовољство упознати нове људе, видети шта они имају да понуде.”

Зграда врањског Позоришта реконструише се пет година са прекидима. При крају је друга фаза обнове, а потписан је и уговор за трећу фазу, односно опремање.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво