Краљево: Казне за исписивање графита по споменицима

Комунална полиција у Краљеву издала је саопштење о забрани скрнављења и уништавања споменика на територији града. Убудуће ће се за исписивање графита на споменицима наплаћивати казна и до 150.000 динара.

Осим Трга српских ратника у центру Краљева ових дана саниран је и споменик ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године. Само за ту намену утрошено је нешто више од 2.400.000 динара. 

 

Сви споменици из Првог и Другог светског рата на територији града санирани су или конзервирани. У питању су споменици, меморијали, спомен-капеле или објекати под претходном заштитом, тврди Иван Милуновић, директор Завода за заштиту споменика под чијим надзором су извођени конзерваторски радови:

„Неуређени су били, зарасли у коров. Тако да смо ми обновили много споменика. Колико смо имали заправо средстава. То се види и у граду Краљеву. У центру смо обновили споменик на тргу српских ратника.”

У санацију и заштиту меморијала из великих ратова потрошено је више од четрдесет милиона динара. Сада их треба сачувати. Одлука о подизању и одржавању споменика на територији града донета је још 2017, две године након почетка великих радова на њиховој заштити.

„Овом приликом”, рекла је Бојана Максимовић, начелница Одељења комуналне полиције, „упућујем апел и молбу свим грађанима града Краљева да утичу и на наше најмлађе суграђане да се придржавају ове одлуке, односно да чувају споменике на територији града.”

Казне за скрнављење споменика графитима и оштећења су 40.000 за физичка лица, 75 за предузетнике а 150.000 динара за правна лица. Прекршајни налози ће бити писани на лицу места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво