"Загор из нашег сокака" у Панчеву

У Културном центру Панчева отворена је гостујућа изложба Народног музеја и градске библиотеке из Зрењанина, "Загор из нашег сокака", која је посвећена омиљеном стрип јунаку на просторима бивше Југославије.

Стрип јунак Загор пре 4 године ујединио је 120 аутора из наших бивших република, који су поводом пола века од изласка на нашим киосцима прве епизоде о јунаку из Дарквудске шуме, који се борио против зла и неправде, одлучили да направе заједничку путујућу изложбу. Свако је дао свој допринос у очувању сећања на нека срећнија времена, када су деца одрастала уз омиљене стрип јунаке.

"Када су друштвене прилике 90-тих година прошлог века постале озбиљне стрип је скрајнут на неки начин, да би се у последњих 10 година стрип опет вратио и сад имамо неке нове клинце који се одушевљавају као и ми некад. Мислим да је ведро небо над Драквудом и да стрип има будућност", каже Светозар Анђел, иницијатор изложбе.

Карикатуриста Никола Драгаш један је од оних који је као дете маштао о томе да ће једног дана нацртати свог јунака и дочекао је да му се снови испуне:

"Загор је поред Алан Форда сигурно био најчитанији стрип на просторима бивше Југославије. Имамо много талентованих стрип аутора, али издаваштво је још у повоју и зато има доста наших људи који раде за иностране издаваче као што су на пример Французи".

На овој изложби која је отворена до 19.марта посетиоци могу да виде и оригиналне цртеже италијанских стрип аутора Франка Донателија, Марка Торичелија и Франческа Гамбе.

број коментара 0 Пошаљи коментар