Коридор 10, асфалтирање најдужег тунела код Владичиног Хана

Већи део јужног крака Коридора 10 је завршен, још се ради на неколико косина и у тунелима Предејане и Манајле. Од 26,3 километра ауто-пута кроз Грделичку клисуру, асфалтирано је 25 километара, као и лева цев тунела Манајле.

Поставља се завршни слој асфалта у десној траци тунела Манајле, свакодневно је ангажовано стотину радника у две смене. Тунелска цев је дуга 1808 метара, па ће асфалтирање трајати неколико дана. Осим што је најдужи путни тунел у Србији, Манајле је и најзахтевнији за изградњу.

„Са данашњим даном имамо укупно асфалтираних 13.500 квадрата, са оба слоја БНС-а, тако да смо ушли у завршну фазу асфалтерских радова, где нам недостаје хабајући слој и попречни прелази у тунелу”, каже Милош Поповић, из „Интеграл инжињеринга”.

Када се заврши асфалтирање десне тунелске цеви, следи фарбање и опремање. У левој тунелској цеви завршени су сви грађевински радови, у току је електро-машинско опремање.

Поставља се најсавременији телекомуникациони систем, саобраћајна опрема и сигнализација, видео надзор.

„Тренутно изводимо радове на формирању кабловских траса, и полагању каблова на опслуживању такорећи овог тунела: вентилације, система пожара, и свега што укључује трафо станица десетокиловолтних каблова”, објашњава Драгослав Анђић, шеф градилишта у тунелу Манајле.

Тунелске цеви имаће проширења, биће повезане пролазима за евакуацију путника и возила у случају незгода. Стабилизују се и проблематичне косине у Грделичкој клисури, тренутно се ради на Косини два и шест и на потпорном зиду.

Александар Ценић, директор сектора за изградњу Коридора Србије каже да ће радови на косини шест ће бити у потпуности завршени до краја марта, и додаје:

„Имамо ситуацију да ћемо галерију на косини два завршити у току априла. Очекујемо да ће почетком априла, радови на потпорном зиду М2 такође бити завршени.”

Деоница јужног крака Коридора 10 кроз Греличку клисуру је грађевински најзахтевнија са два тунела, 33 моста укупне дужине шест километара, надвожњацима, петљама, железничким Коридором, магистралним путем и реком Јужном Моравом.

број коментара 0 Пошаљи коментар