Формирана Национална коалиција за окончање дечјих бракова

Више од половине Ромкиња у Србији, према подацима Уницефа, ступа у брак пре навршене 18. године, а чак петина пре петнаесте. Зато је ова организација заједно са Координационим телом за родну равноправност покренула оснивање Националне коалиције за окончање дечјих бракова, у коју су укључени и представници цивилног сектора и државних органа. Њихов задатак је доношење мера за сузбијање раног ступања у брак, пре свега, у ромским заједницама.

У ромској традицији је да се одлукама родитеља деца повинују, па је тако Слађана Зенуловић пристала да се уда по завршеном 8. разреду.

„У јуну сам напунила шеснаест, а у јулу је била свадба. Сине, Слађо, мора, требало би да се удаш видиш да ради има плату”, присећа се Слађана Зенуловић из Ниша.

Многи рано ступање у брак ромских девојчица и дечака везују пре свега за традицију, али кажу и да се граница померила.

„Таква је традиција, улазе у брак пре времена и пре времена се порађају. То није у реду, требало би да иду у школу а не у брак", сматрају Нишлије.

Поучена својим искуством Слађана је својој ћерки саветовала да се уда тек по завршеном факултету.

 „Није добро да жене рађају у петнаестој години, то нису зреле девојке", каже Слађана Зенуловић из Ниша.

„Ромкиње нису свесне колико су спутане у остваривању законима загарантованих људских права. Ми имамо солидну законску регулативу за остваривање људских права, питање је како се спроводи на локалном нивоу”, објашњава Ана Саћиповић из Удружења Ромкиња „Освит”.

Шта се дешава на локалном нивоу, има ли злоупотреба и које мере треба спровести задаци су за Националну коалицију за окончање дечијих бракова.

„Уколико се ромска популација, која је најугроженија дечјим браковима, боље интегрише у друштво, на пример кроз лакше запошљавање, имаћемо мање посла на терену”, објашњава Драгана Сотировски, чланица Националне коалиције за окончање дечјих бракова.

Старосна граница за ступање у брак у Србији је 18 година, ипак закон прописује да је могуће је и са шеснаест, уз дозволу суда, уколико је малолетна особа достигла телесну и душевну зрелост.







Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво