Први фестивал врањске песме

Под називом "Оћу да ви појем врањанско" почео је први фестивал врањске градске песме, која је на листи нематеријалног културног блага Србије. Вече је било посвећено Стани Аврамовић Караминги.

"Оћу да ви појем врањанско, шта је мераклијско било и какве су жалне песме биле, имало је за све."

Тако је говорила Стана Аврамовић Караминга, песмопојка, ауторка песме "Димитријо, сине Митре". Врањске народне песме чувала је од заборава, уобличила их, преносила другима.

"Појање Стане Аврамовић Караминге је заправо пример правог врањског појања, и она је свима нама, наследницима, служила као узор, пример како се врањска песма интерпретира", каже Ивана Тасић Митић, вокални солиста.

"Сећам се њеног промуклог гласа, који је био тако тужан, а ипак пријатан за слушање. Ја се моје бабе сећам као жене која је била весељак", каже др Марина Џикић, унука Стане Аврамовић Караминге.

А врањска песма је лирска, тиха, сетна, осећајна. По њој је Врање препознатљиво.

"Та традиција коју Врање чува кроз песму је један од најважнијих елемената нашег врањанског идентитета где год живели", наводи др Сима Аврамовић, професор.

"Богата историја града која носи преплитање освајача, ослободалаца, легенди, догађаја и судбина изнедрила је ритам песме и игре, по којима је Врање данас познато", каже је др Слободан Миленковић, градоначелник Врања.

Врањску песму пратиле су зурле, тарабук, дудук, фруле, а сада хармоника, гоч, трубе. Због своје специфичности, народна песма је на листи нематеријалног културног наслеђа као чувар традиције и идентитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво