Становници Кумана добили чисту воду

Отварањем нове еко-чесме у Куману, селу у општини Нови Бечеј, решен је проблем водоснабдевања у три насељена места. Сада скоро половина становника општине има бесплатну чисту воду. У Новом Бечеју проблем водоснабдевања требало би да буде решен у наредне две године.

Воду за пиће становници Кумана више не морају да купују у продавници и то је за старије мештане најважније, каже Ђорђе Вучковић који сада може у било које доба дана или ноћи да дође на еко чесму по флашу воде. Каже да је приметна и разлика у боји воде у односу на ону која тече кроз водоводне цеви.

„Ово мора бити добро, а опет ако неком не одговара може се купити, али вероватно ће бити добро. Види се и на њој разлика када се остави у посуди. Велика разлика у односу на ону која је раније била у чесми”, каже Ђорђе Вучковић.

Вода у куманачком водоводу је бактериолошки исправна, али је проблем као и у већини водовода у Банату хемијски састав.

„Наша вода садржи све те неке увећане хемијске елементе који нису добри за пијаћу воду за човека, тако да већ дуги низ година је био план да се спроведе овај пројекат да Кумане добије еко чесму. Ево ове године смо дочекали и то. Вредност пројекта је пет и по милиона динара. Финансијер је општина Нови Бечеј”, наводи Горан Станчић из МЗ Кумане.

За комплетно решавање проблема водоснабдевања у општини остаје да се заврши пречистач у Новом Бечеју. Поступак пројектовања је био у завршној фази, али се цео поступак морао поновити.

„Ми смо добили информацију са Природно-математичког факултета - Департмана за хемију да имамо и бора у води највероватније, да био требало да урадимо анализу, јер је потребно урадити због употребне дозволе. Урадио је анализу покрајински Завод за јавно здравље и доказао да имамо три пута више бора од дозвољене границе. Тако да је практично потребна промена технологије”, каже Саша Максимовић, председник Општине Нови Бечеј.

Пре изградње пречистача за воде у локалној самоуправи су се одлучили да замене цеви у водоводној мрежи. Око 20 километара азбестних, потенцијално опасних по здравље биће замењено пластичним цевима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво