Пет деценија Делиблатске колоније

Пола века ликовне колоније „Делиблатски песак" обележава се изложбама изабраних радова у Галерији савремене уметности и Народном музеју. Поставка "Сведочанство времена" моћи ће да се види до 3. марта.

Оснивање ликовне колоније пре 50 година био је смео и визионарски подухват неколико панчевачких сликара. Град је добио манифестацију која је и данас једна од најзначајнијих у култури, а уметници прилику да се друже, размењују искуства и развијају у сваком смислу. 

 

За пола века створено је богатство од скоро 1.300 дела, а један део тога може се видети на изложбама поводом овог значајног јубилеја.

„У почетку ми нисмо имали јасан концепт. Желели смо само да сликамо и да будемо негде далеко од градске буке, негде потпуно слободни и да покушамо да направимо нека ликовна дела”, каже Чедомир Кесић, сликар и оснивач Колоније.

„Колонија је јако била инспиративна за пејзажисте. Пејзаж се нигде не учи, може се научити само у природи. Другим речима, на Академији не може, јер си тамо у затвореном простору", каже Милан Јакшић, сликар и учесник Колоније.

Кроз Колонију је прошло 430 сликара, из Панчева, Србије и иностранства. Увек се водило рачуна да буду заступљене све генерације, како би млади учили од својих старијих колега.

Стојан Бошков, из Културно-просветне заједнице Панчево, истиче да је свако могао да слика „по своме, да изражава своју ликовну поетику и тражи свој пут:

„Колонија је значајна и као подстицај развоју сликарства, јер је сваке године по неколико младих људи уписивало академију у земљи или иностранству.”

Сви радови који су остали са колонија, највише слике, али и цртежи и скулптуре, пописани су и чувају се у депоу Културно-просветне заједнице. Жеља је да се обезбеди адекватнији, климатизовани простор за ова дела, како би и будуће генерације, па и туристи, могли да уживају у њима у годинама које долазе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво