"Бела грива" у шабачком позоришту

„Бела грива”, у извођењу шабачких глумаца, прича је о поверењу, љубави и блискости дечака и коња, али и свих који су радили на представи, упуштајући се у авантуру да направе верзију каква до сада није виђена.

Гледаоци ће представу доживљавати на различите начине, у зависности од тога у којој групи улазе са водичем на сцену, тако да је могу гледати и више пута.

 

„Деца учествују у извођењу представе тако што имају различите задатке, иду од једног до другог јунака који учествују у Белој гриви и сакупљају приче од њих”, објашњава редитељка Ирена Ристић. „Можда је мање класично по томе што могу да је гледају на четири различита начина.”

Према речима ауторског тима, представа има задатак да се бори против доминације поседа, све заступљенијег и код деце, и да укаже на важност принципа једнакости. Слојевита, разбија предрасуде, јер се не може гледати по навици.

„Постоје неке тзв. муке, мале препреке којима их учимо да само уз помоћ неког другог, уз неку нову солидарност могу да ступе на сцену”, објашњава Драган Протић, из Шкарт колектива (сцена и костим). „Онда, рецимо, на самој бини глумци говоре истовремено, па смо на првој проби имали проблем, кад су глумци рекли: Ма, дај, то је немогуће!” 

Глумци су и аутори прича. Они најмлађи су у продукцију уложили школски распуст. Кажу да је вредело, чак су научили да свирају заједно, без музичког искуства.

„Волим да свирам и да певам, тако да ни то није нешто страно, генерално, уметност ми није страна, мислим да сам се добро снашла”, каже Јована Омеровић, из Омладинског клуба Шабачког позоришта.

Нежну музику из представе „Бела грива” која ће дотаћи дечја срца, аутор Борис Младеновић, извешће и на отварању Позоришног клуба, који на задовољство шабачке публике, поново ради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво