Пола века младих истраживача

Ваљево ове године обележава велики јубилеј: пола века од оснивања покрета младих истраживача. На данашњи дан основан је први клуб кроз који ће проћи генерације младих бавећи се научно-истраживачким радом и бригом о природи. Током године биће уприличени стручни скупови, изложбе и књига о младим истраживачима а данас је у Ваљеву свечана академија која ће окупити све чланове покрета.

Млади истраживачи су посебност по којој је Ваљево препознато у свету науке и образовања. Пола века траје искрена и оригинална идеја која је генерације младих људи научила да воли и брине о природи и да се баве научно-истраживачким радом. Након неколико година неформалног организовања групе младих ентузијаста и заљубљеника у природу 1969. године основан је у Клуб младих истраживача.

„Географија Ваљева, природа, култура су веома интересантни. па је и Цвијић, проучавајући Петничку пећину, овај крај препоручио за летњу школу студената Високе школе у Београду.Тако је група младих из Петничке пећине кренула у Перућицу, једину прашуму у Европи а онда се организовала да иде даље" каже Душан Михајловић, оснивач и први председник Клуба младих истраживача.

И већ је прва акција на Дурмитору потврдила велико интересовање младих ваљеваца за истраживачке изазове. Покрет младих истраживача се брзо ширио у Србији, а у Ваљеву је настала Истраживачка станица Петница, у свету позната по раду са младим талентима, заинетересованим за науку.

„Млади истраживачи су били центар ширења аматерске науке и на тај начин стварали климу бољег разумевања - шта је наука, шта је истраживачки рад, - бољег прихватања и подршке таквим активностима и вероватно би професионални истраживачки рад у Србији био сиромашнији да није било оваквих истраживача" истиче Вигор Мајић директор Истраживачке станице Петница.

Од оснивања до данас стасао је велики број успешних појединаца са стеченим знањем и вештинама који су допринели да касније постану добри професионалци.

„Као што је то било битно истраживачима пре 5о година и данас се трудимо да идемо у корак са светом. Тако смо основали групу за ИТ технологије јер је то нова грана науке" каже Богдан Радић, садашњи председник Друштва истраживача "Владимир Мандић Манда".

Истраживачки центар Петница је пример како успешно могу да се преживе трансформације друштва а да се и данас окупља велики број младих које привлаче наука и природа.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво