У Тимочкој крајини редовна контрола меса

На подручју Тимочке крајине годишње се прегледа око 3.000 узорака меса дивљих свиња. У 10 случајева се открије трихинелоза - заразна болест која може да се пренесе са животиња на људе. Ловачка удружења тврде да редовно узоркују месо. Индивидуални произвођачи домаћих свиња то ретко чине, кажу у Ветеринарском институту у Зајечару. Стручњаци апелују да се и њихово месо редовно прегледа.

Трихинелоза је зооноза, болест животиња која се конзумирањем зараженог меса преноси и на људе. Ради се о врло озбиљној болести и зато стручњаци упозоравају да се обавезно пре конзумирања, уради тест на трихинелозу.

„Што се тиче домаћих свиња које се кољу на пољопривредним газдинствима, односно двориштима, право да вам кажем немамо јако велики одзив, тако да бих овим путем апеловао да се свака свиња која се закоље у домаћинству, односно ван кланице, прегледа у институту или другој установи,” каже ветеринар Данијел Богосављевић из Ветеринарског специјалистичког института у Зајечару.

Сваке године на подручју Источне Србије открије се трихинелоза на десет узорака од 3000 прегледаних,али је то само показатељ да су прегледи меса обавезни. Ипак само један случај довољан је да угрози здравље животиња и људи.

„Као што сам рекао, јако је ретка, треба водити рачуна, никако се не опуштати, јер знамо да се ради о веома опасној болести”, наглашава ветеринар Данијел Богосављевић.

Преглед узорака меса од домаћих свиња кошта 480 динара, а преглед меса дивљих свиња је бесплатан. Трихинелозе код људи нема на подручју зајечарског и борског округа, али је превентива неопходна.

На овој територији се спроводе и све мере да би се предупредиле и друге заразне болести код животиња. Вакцинише се сваке године 40 хиљада говеда и 50 хиљада свиња. Редовно се контролише и промет намирница животињског порекла из суседне Румуније и Бугарске где је прошле године било случајева свињске куге. Таквим мерама, спречено је ширење болести из суседних земаља.

„Институт учествује у отклањању споредних производа животињског порекла, који се одузимају на граничним прелазима, а који, искуства су показала, представљају главни разлог, преноса болести из једне земље у другу”, наводи Милијана Нешковић епизоотиолог у зајечарском Институту за ветерину.

У институту за ветерину, редовно се контролише храна животињског порекла, али и сточна храна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво