Снег погодује пшеници

Већина шабачких пољопривредника пшеницу је јесенас посејала ван оптималног рока. Снег је, кажу, добра заштита биљака од мраза, а празници када се ништа не ради, прилика да се усеви обиђу.

Осамдесетдвогодишњи Спасоје Спајић из Шапца, обрађује око шест хектара земље, и један је од ретких пољоприведника који је пшеницу посејао у року. Усеве, каже, воли да обиђе и када су празници.

„Прилично сам задовољан јер је дуго ницала, није то било, сад па сад, убаци одмах у другу трећу, па иде. Чекала, чекала, мало се и она заморила, па онда кад је пало кише, кретала се споро, сад гледајући, добро је, добро, биће хлеба, а то нам треба,” каже Спасоје Спајић из Шапца.

Због сушне јесени, неки пољопривредници нису посејали озима жита на планираним површинама. На парцелама где се каснило са сетвом, биљке су неједнако никле.

„Много жита има које није никло, много клица има које су засушиле, које је ухватио мраз, шта ће бити, видећемо. Посејао сам деветнаест хектара, требао сам мало више, али нису ми услови дозволили, онда, само на њивама где ми је било неопходно,” наводи Стефан Драгојевић из Шапца.

Голомразица је мало оштетила озима жита, а снег је претходих дана, заштито пешницу од јако ниских температура, тврде агрономи.

„Цела сетва је била турбулентна, и не само што је ван рока добар део површина посејан, него је и редукована обрада. Евидентно да је она ушла неспремна у зиму, процентулано, добрим делом, сад у каквом је стању пшеница, ја лично могу да будем задовољан”, објашњава Дарко Симић из Пољопривредне стручне саветодавне службе.

Стручњацима и пољопривредницима саветују да редовно обилазе и штите усеве од глодара, који су почели да праве штету у пољу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво