Панчево: Прва од 100 ткаља

Катарина Мандић из Панчева једна је од добитница републичке награде „100 жена - 100 минијатура" за рад у традиционалним техникама, и то за ткање. Тим занатом бави се већ 13 година, а од 2010. је хоби претворила у посао и отворила малу предузетничку радњу.

Велика љубав Катарине Мандић из Панчева, која траје већ 37 година, је фолклор и играње у културно-уметничком друштву. Из тога се родила жеља да научи да тка народне ношње, што је и остварила, а данас јој је тај хоби извор прихода. Познанства у тој сфери омогућила су јој да дође до муштерија, а квалитетан рад препоручио ју је и друштвима у иностранству.

 

"Највећи купци су ми КУД-ови из земље и иностранства. Ову годину ми је обележила сарадња са државим ансамблом "Коло" и то ми је веома значајно", каже Катарина Мандић, ткаља.

Показатељ да добро ради је и награда коју је недавно добила на жирираној изложби „100 жена - 100 минијатура" у Скупштини Србије. Често учествује на конкурсима, што јој омогућава да набави опрему, па тако тренутно има 5 разбоја. Оно што јој недостаје је већи простор и помоћ.

Катарина каже да су јој планови да прошири посао: "Да запослим неког, купим још опреме, можда да се изместим у неки пословни простор".

Осим делова народних ношњи, Катарина израђује и сувенире, па тако тка и подметаче за чаше, футроле за мобилне телефоне, привеске и друге предмете који се могу користити као пословни поклон. Своје знање често преноси на друге жене, које желе да науче нешто ново.

"Едукатор сам ткања. Чланица сам удружења „Панонке", па је доста тих реализованих обука ишло преко њих. А и лиценцирани сам едукатор Етно мреже, па сам баш скоро завршила и један пројекат у Београду у сарадњи са њима и Националном службом за запошљавање", додаје Катарина.

Да би од свог посла могла да живи, Катарина ради свакога дана као да је у неком предузећу. Физички то није лако, а и потребна је стална едукација, учење нових техника, проучавање изворних мустри. Међутим, то је нешто што воли и зато са осмехом приступа сваком новом изазову.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 10. јан 2019, 04:39) - Irina [нерегистровани]

Podrska

Prelep prilog , ovakve ljude treba podrzavati . Svaka cast Katarini i nadamo se da ce se nas stari zanat i vrednosti nase tradicije i kulture polako vratiti i uci u modu kako bi i nasi mladi znali da "seruju " ;) buducim pokolenjima. Puno uspeha zelim!!!

(уторак, 08. јан 2019, 21:56) - anonymous [нерегистровани]

Postovana gospodjo,

odusevljeni smo da se u nasoj zemlji netko profesionalno bavi tkanjem. To je predivan posao/hobi. Obuzima svu vasu kreativnu i mislenu(kocentraciju) snagu. Imamo jedan mali stolni "razboj", to je okvir od 50 cm sirine i imamo izradjene predivne staze od lana i pamuka. Sa veoma tankom vunicom i sepcijalnom tehnikom uradili smo lik Majke Bozije, malo prilagodjen za tkanje. Predivno, mozda vas netko od nas i poseti.