Панчево: Прва од 100 ткаља

Катарина Мандић из Панчева једна је од добитница републичке награде „100 жена - 100 минијатура" за рад у традиционалним техникама, и то за ткање. Тим занатом бави се већ 13 година, а од 2010. је хоби претворила у посао и отворила малу предузетничку радњу.

Велика љубав Катарине Мандић из Панчева, која траје већ 37 година, је фолклор и играње у културно-уметничком друштву. Из тога се родила жеља да научи да тка народне ношње, што је и остварила, а данас јој је тај хоби извор прихода. Познанства у тој сфери омогућила су јој да дође до муштерија, а квалитетан рад препоручио ју је и друштвима у иностранству.

 

"Највећи купци су ми КУД-ови из земље и иностранства. Ову годину ми је обележила сарадња са државим ансамблом "Коло" и то ми је веома значајно", каже Катарина Мандић, ткаља.

Показатељ да добро ради је и награда коју је недавно добила на жирираној изложби „100 жена - 100 минијатура" у Скупштини Србије. Често учествује на конкурсима, што јој омогућава да набави опрему, па тако тренутно има 5 разбоја. Оно што јој недостаје је већи простор и помоћ.

Катарина каже да су јој планови да прошири посао: "Да запослим неког, купим још опреме, можда да се изместим у неки пословни простор".

Осим делова народних ношњи, Катарина израђује и сувенире, па тако тка и подметаче за чаше, футроле за мобилне телефоне, привеске и друге предмете који се могу користити као пословни поклон. Своје знање често преноси на друге жене, које желе да науче нешто ново.

"Едукатор сам ткања. Чланица сам удружења „Панонке", па је доста тих реализованих обука ишло преко њих. А и лиценцирани сам едукатор Етно мреже, па сам баш скоро завршила и један пројекат у Београду у сарадњи са њима и Националном службом за запошљавање", додаје Катарина.

Да би од свог посла могла да живи, Катарина ради свакога дана као да је у неком предузећу. Физички то није лако, а и потребна је стална едукација, учење нових техника, проучавање изворних мустри. Међутим, то је нешто што воли и зато са осмехом приступа сваком новом изазову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво