Панчево: Маргићани Божић славе на свој начин

Становници насеља Горњи град у Панчеву, који се претежно баве пољопривредом, имају већ деценијама један леп обичај за Божић. Они после ручка обилазе своје комшије, али на један необичан и давно заборављени начин.

Мештани Горњег града или Маргићани, како их у Панчеву сви зову, разликују се од својих суграђана по томе што за Божић из својих штала и са салаша доводе коње које су претходних дана пажљиво припремили за овај празник. 

Сви заједно обилазе кућу по кућу у свом насељу певајући божићне песме. Неожењеним момцима капије отварају девојке, а сви коњаници се даривају пешкирима и кошуљама, да би се угрејали послужују се топлим напицима.

„На коњима то радимо јер се каже да се вија Божић и људима се на овај начин јавља да се Христос родио", објашњава Ђорђе Чизмаш из Панчева.

„Овде су се задржали ови староседалачки обичаји, јер је наша Маргита један од најстаријих делова града", каже Јован Петровачки из Панчева.

Маргићани чувају ову традицију и пренсое је деценијама већ са колена на колено.

„За Маргићане ово много значи. Одувек имамо коње и важно је да сад и млади буду што активнији", каже Пера Ликуљ из Панчева.

„Волим овај обичај, јер има много коња и све ми је занимљиво", поручује Милан Мићовић из Панчева.

„Да се дружимо и да будемо живи и здрави још сто година", каже Петар Михајлов из Панчева.

Весели коњаници обишли су своје комшије и чувајући традицију уз песму и дружење прославили Божић.

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 07. јан 2019, 23:31)
anonymous [нерегистровани]

Konji su vam predivno odnegovani,

a taj obicaj koji imate je jos lepsi. Svaka cast, i dalje tako. Predivno.