Ниш: Рампе и лифтови за ученике који се крећу у колицима

Готово 90 одсто школа у Нишу није доступно ђацима који се крећу уз помоћ колица. Одбор за људска права у Нишу је јавним заговарањем успео да 2012. године издејствује три и по милиона динара у буџету града за изградњу рампи и лифтова, али тај новац тада није потрошен. Ипак, у буџету за ову годину предвиђено је пет милиона динара за ту намену, а прва школа у којој ће бити изграђен лифт је Гимназија "9. мај".

Гимназију 9. мај ученици који се крећу уз помоћ колица нису бирали, већ је су је уписали зато што је, како кажу, колико толико доступна, али само до приземља. Кабинети за поједине предмете налазе се на првом спрату.


"Па не, не пењем се горе, зато што не могу...", каже Вук Ђорђевић, ученик другог разреда.

"Некад и професори изађу у сусрет па држе доле, али кад се раде вежбе у тим кабинетима то је немогуће", рекао је Димитрије Анђелковић, ученик трећег разреда.

"Није ми баш свеједно. Волео бих и ја да присуствујем тим часовима", каже Вук.

"Осећам се онако, као да заостајем за другима", наводи Димитрије.

Да ови ђаци не заостају за другима то је законска обавеза друштва, кажу у Одбору за људска права у Нишу.

Град Ниш се ту уопште не разликује од остатка Србије, али ово није питање пара и не сме да буде питање пара то је питање људских права, и ово је питање одговора једне заједнице и нашег друштва на системску дискриминацију којој излажемо наше суграђане.

Одбор је на недавно одржаној трибини поново изнео овај проблем, заговарајући изградњу лифтова.

Град Ниш је после 6 година од када новац за изградњу лифтова и рампи није потрошен, сада предвидео 5 милиона динара.

"Две школе су за следећу годину једна основна једна средња како би се изградили лифтови и приступне рампе како би људима били приступни како би свој деци омогућили оно што је основно а то је образовање", рекао је [Милош Милошевић, помоћник градоначелника.

Вук и Димитрије иако свесни да ће морати и даље да одсуствују са појединих часова, кажу да ће лифт значити ако не њима онда многим ђацима попут њих, који због препека и одустају од школовања.

број коментара 0 пошаљи коментар