Лозница: реконструкција путева у ромским насељима

У Лозници су завршени радови на реконструкцији путева у ромским насељима у четири села на територији тог града. Пројекат "Путеви за бољу будућност" спроводи се у 13 општина у Србији и финансира се из средстава Европске уније, са циљем побољшања услова живота Рома.

До ромског насеља у селу Јадранска Лешница годинама се тешко стизало. Велике рупе, блато и прашину на прилазу ка насељу у којем живи око 40 домаћинстава, заменио је асфалт. Остатак пута, иако земљани, мештани, кажу, неупоредиво бољи него раније.

"Било је воде, биле су рупе, сад је мало боље, пошто имамо пуно деце која иду у школу одавде. Је л вам сада лакше? Лакше је пуно, за децу лакше. Боље функционише све, може да дођу хитна кола, може да дође такси", кажу мештани.

Нове путеве, али и деције игралиште добили су и Роми у селу Јошева, а сређивана је и инфраструктура и у махалама у Горњем Добрићу и Лешници. Пројекат уређења ромских насеља на територији Лознице вредан је више од 280 хиљада евра, а поред европских донатора укључила се и локална самоуправа, као и Министарство грађевинарства.

"Сва та путна инфраструктура која је сад много квалитетнија свакако да осигурава бољу доступност житељима тих ромских насеља кад су у питању установе образовања, здравства, социјалне заштите", каже Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице.

"Република Србија и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре наставља да спроводи и да ствара нове програме за помоћ и инклузију Рома и Ромкиња у Републици Србији. Ми смо недавно баш, пре два дана успели да обезедимо 3,1 милион евра за нови један програм", објашњава Зоран Лакићевић, државни секретар у Министарству грађевинарства.

Реч је о пројекту изградње и реконструкције комуналне инфраструктуре, у оквиру којег ће се припремити пројектна документација за 30 ромских насеља. Право да конкуришу имају све општине и градови у Србији.
број коментара 0 Пошаљи коментар