Велика Плана: У лето невреме у зиму помоћ

У јунском невремену у Лозовику, Милошевцу и Крњеву оштећено је готово 2000 стамбених објеката, а штета на усевима је процењена на више од милијарду динара. Шест месеци касније, стиже помоћ од Канцеларије за јавна улагања за грађевинске објекте.

Миодраг Вељковић, пензионер из Лозовика каже да за својих 76 година није запамтио невреме какво је било у јуну ове године. У тренутку је, каже, небо је постало црно и град је засуо домаћинства и усеве.

„Када се све то завршило и када смо изашли, призор је био страшан, имало је поломљених грана, имало је што каже фасада оштећених, имало је разбијених прозора, катастрофа је била, а да не причамо за цреп који је страдао 50 посто, ја сам поднео захтев за, као и остали мештани Лозовика за накнаду штете," каже Миодраг Вељковић, из Лозовика.

Након невремена и процене штете, општинској управи пристигло је више 1100 захтева мештана чија су домаћинства оштећена.

„Право на државну помоћ ради санације последица штете на породично стамбеним објектима имају лица која у тим објектима трајно живе, дакле, којима су ти објекти стамбени објекти неопходни ради задовољавања основних животних потреба, односно који су у свакодневној, редовној употреби", објашњава Владимир Станић, заменик начелника општинске управе Велика Плана.

Мештани су у међувремену обновили домове колико су били у могућности, а процењено је да већина од 1100 пристиглих захтева у првој категорији оштећења, што значи да ће им бити исплаћено по 120 хиљада динара, док домаћинствима која су у другој и трећој категорији висина накнаде биће и до 500 хиљада динара од Канцеларије за јавна улагања.

„Испалата помоћи ће почети након коначности првостепених решења која доноси општинска управа општине Велика Плана, и та решења су већ донета и практично смо та решења почели да уручујемо грађанима", додаје Владимир Станић, заменик начелника општинске управе Велика Плана.

Међутим за штету на усевима, која се за три села Лозовик, Милошевац и Крњево, прочењује на више од милијарду динара, још увек нема помоћи. Домаћини који су имали осигурање на усеве, прву исплату добиће тек у фебруару.

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар