Чачак: Међународна конференција о иновацијама у библиотекарству

У организацији Библиотекарског друштва Србије и Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” од 12. до 14. децембра 2018. у Београду и Чачку одржана је 15. међународна конференција „Иновације и трендови у библиотекарству”.

Претконференцијски дан одржан је у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић” у Београду. Након поздравних речи др Богдана Трифуновића, председника Библиотекарског друштва Србије (БДС), приказан је филм „Зашто волим библиотеку” Мирјане Нешић и радионица за педесетак библиотекара „Променада 2030: шта су библиотеке урадиле а шта ви можете још” коју су водиле Милена Костић и Шејла Џидић из УБСМ, Мирјана Нешић из Библиотеке Београдске политехнике и Јасна Бркић из Библиотеке града Београда.

Конференција се следећег дана преселила у Чачак, а Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” била је домаћин скупа коме је присуствовало више од 200 библиотекара из земље и иностранства.

После свечаног отварања, одржана су два предавања по позиву, четири радне сесије са 25 презентација, отварање изложбе „Библиотеке Моравичког округа” у новој згради чачанске Библиотеке, обележавање Дана библиотекара Србије (14. децембар) са свечаном седницом Скупштине БДС на којој су додељене награде Друштва за 2018. годину.

У свечаној сали Хотела „Београд” химну „Боже правде” извео је хор чачанске Гимназије а, учеснике и госте Конференције поздравили су Мирослав Петковић, секретар Скупштине Чачка и др Богдан Трифуновић.

Предавања по позиву одржали су Бреда Карун, директорка Градске библиотеке Крањ  и Тилман Тегелер, шеф Одсека за библиотечке и електронске истраживачке инфраструктуре при Лајбниц институту у Регенсбургу.

Стручњаци из Румуније, Шведске, Немачке, Словеније, Кипра, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава, Црне Горе Хрватске и Србије представили су свој рад, остварене пројекте или иницијативе. Теме њихових излагања биле су нове информације, медији, трендови у библиотекарству, креативност и иновативност, спрега библиотека и образовања итд.

Библиотекари из Чачка имали су излагања оба дана Конференције: представљен је рад „Са друге стране корица: ка новим корисницима коришћењем електронских медија” Марије Радуловић и др Богдана Трифуновића, и „Библиотека као учионица зед генерације” Тање Вуковић и Марије Радуловић.

У Дечјем одељењу, у новој згради Библиотеке, отворена је изложба „Библиотеке Моравичког округа”, настала на иницијативу библиотекара чланова Подружнице БДС који су желели да током Конференције буде представљен део богате библиотечке традиције у Моравичком округу.

На тринаест плаката представљене су четири јавне библиотеке из Чачка (са огранцима у Заблаћу, Мрчајевцима, Прељини и Пријевору), Горњег Милановца, Ивањице и Гуче, потом специјалне библиотеке Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу и Народног музеја у Чачку, високошколска библиотека Факултета техничких наука у Чачку, школске библиотеке Прехрамбено-угоститељске школе у Чачку, Техничке школе Ивањица, ОШ „Милица Павловић” у Чачку и ОШ „Владислав Петковић Дис” у Заблаћу. Изложбу је отворила др Добрила Бегенишић, начелница Матичног одељења Народне библиотеке Србије.

Трећег дана Конференције обележен је 14. децембар - Дан библиотекара и тим поводом одржана је свечана Скупштина БДС и уручене награде. Најзначајнија награда „Запис” за трајан допринос развоју библиотечко-информационе делатности додељена је проф. др Десанки Стаматовић; награда „Стојан Новаковић” за оригинално ауторско дело на српском језику из области библиотечко-информационе делатности добиле су др Драгана Милуновић и Љиљана Косијер, док је награда „Најбољи библиотекар” за значајне резултате на унапређењу библиотечко-информационе делатности за 2018. годину додељена Татјани Живковић и Жаклини Николић.

На Скупштини је обележен и јубилеј 70 година од излажења првог броја часописа „Библиотекар" и представљен нови број часописа, а тим поводом говорила је главна уредница доц. др Драгана Грујић.

Конференција је најбоље организована у последње три године, оценио је др Богдан Трифуновић који је нагласио да је Чачак током два дана био центар библиотекарства у региону, и да је са најмодернијом и највећом зградом јавне библиотеке у земљи путоказ развоја библиотекарства у Србији и шире. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво