Ваљевски привредници желе да учествују у програмима дуалног образовања

Ваљевски привредници траже активније учешће у дуалном образовањау. Предлажу допуну постојећег Закона, како би се омогућило стручњацима из привреде да са професорима учествују у образовном програму. Каква су искуства у ваљевском трговинском ланцу и Економској школи у Ваљеву, који имају добру сарадњу у оквиру дуалног образовања.

Практична обука уз професионалце из струке, за ученике економске школе на пракси у ваљевском трговинском ланцу, често је кориснија од теоријског знања, за запослење будућих трговаца, техничара, месара.

 

"Била сам годину дана. Након тога сам добила посао, запослила сам се."

"Више видимо ипак на пракси него у уџбеницима, јер су уџбеници доста застарели и више научимо."

"Мени више помаже овде на пракси што имамо, показују нам како то иде и како се ради."

Због уочених разлика између теорије и праксе, ваљевски привредници залажу се за присуство стручњака из привреде у школама, у оквиру дуалног образовања. Зато предалажу допуну постојећег Закона.

"Да ми привредници и наши стручни људи заједно са професорима и школом можемо активно учествовати у процесу образовања до 20% постојећег програма, и за оне компаније које упишу те године до 20 ученика то ће бити велика корист", каже Десимир Тадић, из "Еуропром"-а Ваљево.

У ваљевској економској школи, која има добра искустава у дуалном образовању, кроз сарадњу са ваљевским трговинским ланцем, где је на пракси 50-так ученика, сматрају да би било корисно, присуство и професионалца из струке на настави.

"Оно што се дешава у школама односно са уџбеницима, они практично не могу да испрате брзину којом се свет развија из тог разлога сматрам да је зиста и потребно да људи из предузећа односно из привреде и присуствују на часовима. У ком то облику или обиму, то би већ била ствар анализе", каже Драган Тимотић, дир. Економске школе Ваљево.

Ваљевски привредници заинтересовани за одређена занимања, кроз дуално образовање, спремни су да помогну и у опремању школа, како би се уз активније учешће њихових стручњака, обезбедили и реални услови за практичан рад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво