Музеј „Рас” у Новом Пазару основао библиотеку

Музеј „Рас” у Новом Пазару недавно је формирао библиотеку чији ће рукописи и издања, захваљујући библиографском систему COBISS бити доступне широм света. То је и прва регистрована специјализована библиотека ван Београда.

У новоформираној библиотеци новопазарског Музеја Рас до сада је каталошки обрађено више стотина књига које су на тај начин укључене у међународни библиотечки информациони систем.

„С обзиром на то да имамо много књига из археологије, историје, историје књижевности и етнологије новопазарске околине и ширег подручја, као и верских књига исламске и православне вере занимљиво нам је било и циљ нам је био да оснујемо библиотеку”, објашњава директор Музеја „Рас” Фуад Баћићанин. „Музеј је познат и као издавач. Прва регистрована институција на територији града Новог Пазара је Музеј a прва књига издата је одмах након званичног оснивања Музеја као установе 1974. године.”

Библиотека поседује и рукописне књиге које представљају једини примерак тог издања, истиче доктор филолошких наука Авдија Салковић:

„Књиге су написане на арапском језику, одређен број на староссманском, односно турском језику. Интересантно је да је Нови Пазар пре петсто година био центар, имао је две медресе. Оне су биле центар науке у то доба. Претпостављам да је већина ове литературе коју имамо  гравитирала око тих институција.”

Осим вредних издања, преко међубиблиотечког информационог система биће доступна и вредна документација из 18. и 19. века, истиче Мурадија Кахровић Јаребичанин, етнолог у Музеју „Рас”.

Пре формирања музејске библиотеке у Новом Пазару, у Србији је постојало тринаест специјализованих библиотека.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво