Врање: Уместо за дочек на тргу, новац из буџета за оболеле од ретких болести

Дочек Нове године на отвореном у Врању изостаће и ове, као и претходних седам година. Разлог је штедња и преусмеравање новца у хуманитарне сврхе, пре свега за лечење болесних грађана.

Врањанци су Нову годину последњи пут јавно, на градском тргу, чекали 2011. године. Од пре две године, уштеда има и хумани карактер. Новац за прославу усмерава се у Фонд за лечење деце од најтежих облика болест и, ове године износ је 500.000 динара.

„Тих 500 хиљада не значе превише зато што имамо велики број захтева, али ће на неки начин амортизовати можда неке предмете, јер је то једини новац који заврши тамо где је најпотребнији. Комисија је врло ригорозна и ни један динар није отишао некоме, а да му није био потребан", каже др Александар Стајић, помоћник градоначелника за примарну здравствену заштиту и јавно здравље.

Петочлана комисија одлучује ко ће од деце, омладинаца или старијих Врањанаца, оболелих од најтежих болести добити новац. Ове године на наменски рачун Фонда уплаћено је два милиона динара.

„Сматрамо да је то правилнија употреба новца и да је то исправнији начин да се тај новац усмери онима којима је најпотребнији. Град има неке планове око организације после Нове године, да ли ће то бити српска Нова година или обележавање Дана града још увек није дефинисано", наводи Мића Младеновић, члан Градског већа за туризам и угоститељство.

И грађанима се идеја да помогну болесној деци допада. Због штедње или организовања летњих манифестација, организованог дочека неће бити ни у осталим општинама Пчињског округа. У Сурдулици се од 2008. године на тргу слави српска Нова година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво