Иницијатива за одржавање референдума о формирању јединствене исламске заједнице

У име Ријасета Исламске заједнице Србије, реис-ул-улема Сеад Насуфовић упутио је Мешихату исламске заједнице у Србији, иницијативу за одржавање референдума о формирању јединствене исламске заједнице на територији Србије. Он очекује да иницијативу подржи Бошњачко национално веће и институције државе чији суверенитет, интегритет, Устав и законе, како тврди, Ријасет у потпуности поштује. Исламска заједница у Србији коју предводи муфтија Мевлуд Дудић иницијативу оцењује као најновији талас политичке агресије.

Насуфовић очекује да иницијативу подржи и Бошњачко национално веће, које то има у свом програму, као и институције државе чији суверенитет, интегритет, Устав и законе, како тврди, Ријасет у потпуности поштује. 

Реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић сматра да је након свих пропалих покушаја помирења и обједињења исламских заједница једини начин да муслимански верници то учине путем референдума:

„На тај начин би смо ставили тачку на све поделе које постоје међу управљачким структурама. Дакле, то је важно да знамо ми смо ову идеју, као идеју која је потекла од народа препознали као једну здраву идеју и добар начин да га прихватимо као модел и своју иницијативу и да решимо проблеме који оптерећују вернике у последњих једанаест година. Ми смо у томе видели решење као такво га нудимо народу.”

Мешихат Исламске заједнице у Србији, на чијем је челу муфтија Мевлуд Дудић на Свебошњачком сабору Санџака оштро је осудио и одбацио иницијативу.

„Увјерени да је ријеч о новом очигледно најслабијем таласу агресије на Исламску заједницу, поново покренутом од истих политичких актера, опет из Бошњачког националног већа са намјером покушаја оживљавања паравјерске творевине која је у очитом одумирању”, рекао је Самир Скријељ, генерални секретар ИЗ у Србији. „Једина легална и легитимна исламска заједница са централом у Сарајеву и сједиштем у Новом Пазару остаје отворена за оне преостале који се желе вратити у њене редове.”

Грађани би се на референдуму изјаснили и о формирању Сабора, руководећих органа, односно челних људи који би предводили јединствену исламску заједницу.

У Бошњачком националном већу, које подржава идеју о референдуму, већину чине присталице листе Сулејмана Угљанина и Расима Љајића.

„Бошњачко национално веће ће бити сервис да дођемо до основног циља - а то је уједињење исламских верника у Републици Србији”, истиче Есад Џуџо, председник Бошњачког националног већа.

Да подсетимо, 2007. године формирана је Исламска заједница Србије са седиштем у Београду. Од тада, на подручју Србије делују две Исламске заједнице које међусобно не сарађују и не признају једна другу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво