Горњи Милановац: Обележена годишњица Колубарске битке

Полагањем венаца поред спомен-бисте војводе Живојине Мишиће, ђенерала Терзића, споменика 1300 каплара и на спомен-обележја у Бољковцима, представници Општине Горњи Милановац, Војске Србије и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије одали су почаст славним војницима и обележили годишњицу Колубарске битке.

Поред бисте Живојина Мишића венац су, у име Општине Горњи Милановац, положили заменица председника Општине Јадранка Достанић и председник Скупштине општине Лазар Николић.

Колубарска битка вођена је између српске и аустроугарске војске од 16. новембра до 15. децембра 1914. године.

После велике победе српске војске на Церу и операција на Дринском фронту, српске армије су се повукле на десну обалу река Колубаре и Љига.

Истовремено, заузевши Београд, аустроугарске оружане снаге наставиле су нападе у рејонима Северне и Западне Србије.

После вишедневних тешких борби, нарочито на планини Сувобор, српска војска се морала повући на резервне положаје северозападно од Горњег Милановца. Тиме је сужена линија фронта, војници су добили три дана одмора, а јединице су добиле незнатну допуну људства и додатну артиљеријску муницију.

Тиме је окончана дефанзивна фаза битке. Врховна команда и команда Прве армије, процениле су да је наступио моменат за противофанзиву.

Под командом Живојина Мишића Прва армија, која се налазила на тежишту дејства 3. децембра у 7 сати изјутра започела је из рејона Горњег Милановца тзв. „Рудничку офанзиву”, општи напад и за свега два дана сломила отпор непријатеља на Сувобору, потискујућу аустроугарску Шесту армију према Сави.

Упоредо са њом Друга и Трећа армија разбиле су аустроугарску пету армију јужно од Београда и, до 15. децембра, протерале је из Србије.

Ова сјајна победа представља редак пример у историји ратовања да једна војска пред коначним сломом, за кратко време организује противофанзиву и порази непријатеља.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 03. дец 2018, 21:57)
anonymous [нерегистровани]

Nikad zaboraviti i

mlade uciti u ljubavi prema domovini.