Продаја пепела из термоелектрана

Пепео из термоелектрана велики је еколошки проблем. Највише су угрожени грађани који живе у близини депонија пепела, попут мештана села Кленовник код Костолца. Једно од решења овог проблема је продаја пепела у грађевинске сврхе, чиме би се смањило његово одлагање на депоније.

Како је живети поред депоније пепела добро знају мештани Кленовника код Костолца. Засипање пепелом њихових кућа које их је годинама мучило, тренутно је санирано, али пепео из Термоелектрана Костолац и даље се одлаже на ободу њиховог села. Дугорочно, тај проблем могао би бити решен комерцијалном употребом пепела. ТЕ-КО Костолац већ је цементари у Поповцу испоручио 12.000 тона пепела из термоелектрана.

Горан Стефановић, инжењер производње у ТЕ-КО "Костолац" каже да је тренутно у току реализација другог уговора: "Он предвиђа продају пепела од тридесет хиљада тона. Самим тим што пепео неће бити одложен, од великог је значаја за заштиту животне средине, а такође вреди споменути да је и енергетска ефикасност овог система за пријем, припрему, транспорт и депоновање пепела, далеко већа јер нема утрошка електричне енергије, која је потребна да се овај пепео транспортује до саме депоније пепела".

Само у Термоелектрани "Дрмно" сваког сата, као продукт сагоревања угља, настане 120 тона пепела. Највећи део заврши на депонији код Кленовника.

"Пепео који се продаје је сув пепео. То је пепео испод електро филтера и он служи за продају. А на депонију се транспортује пепео који је предходно угушћен одређеном количином воде и шљаке", додаје Горан Стефановић, инжењер производње у ТЕ-КО "Костолац".

За сада се пепео највише користи у цементној индустрији, али има примену и у изградњи путне инфраструктуре. Годишње у ЕПС-овим термоелектранама настане шест милиона тона пепела. Иако је његова комерцијална употреба релативно мала, продаја би могла бити трајно решење за одлагање пепела, а самим тим и за заштиту животне средине.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 30. нов 2018, 20:47)
Zoran Božović [нерегистровани]

Prodaja pepela iz termoelektrana

Korišćenje pepela u cementnoj industriji svakako smanjuje troškove transporta a posebno troškove odlaganja I trajnog zbrinjavanja pepela I šljake na deponijama. Količina pepela koja se iskoristi u cementnoj idustriji Srbije iznosi svega 2,5% od ukupne količine koja nastaje sagorevanjem uglja u termoelektranama EPS-a. Neophodno je primeniti savremene tehnologije transporta i odlaganja suvog pepela i šljake što znatno smanjuje korišćenje vode za transport i prskanje deponije kao zaštitu od razvejavanja pod uticajem vetra. Osim smanjenja troškova nove metode imaju minimalni uticaj na zagađenje vode i vazduha.