Све о Пеђи Ђаковићу, светском и српском уметнику

Завод за културу Војводине организује мултимедијални програм посвећен сликару Предрагу Пеђи Ђаковићу. У Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада 3. децембар 2018. године премијерно ће бити приказан документарни филм „Повратак коренима” о његовом стваралаштву и представљена монографија „Пеђа ефемерис једног цртежа”.

Монографијом „Пеђа ефемерис једног цртежа”, у издању Завода за културу Војводине, документарним филмом „Повратак коренима”, у режији Ненада Оњеновића, и новом изложбом у Новом Саду ће бити представљено целокупно дело Предрага Пеђе Ђаковића.

Након више од тридесет година стваралаштва, уметник који живи и ради у Прагу, враћа се у Нови Сад.

Пеђа Ђаковић је дипломирао сликарство у класи професора Сопка на Ликовној академији у Прагу, на одсеку за монументално сликарство.

Још 1989. године, као студент, излагао је на групној изложби у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић" у Београду, поводом 600 година Косовске битке. Излагао је у Прагу, Бостону, Лос Анђелесу, Њујорку, Минхену, Амстердаму, Лондону, а слике су му заступљене у колекцијама широм света.

Монографија „Ефемерис једног цртежа” састоји се, између осталог, и од аутобиографског текста Предрага Пеђе Ђаковића у којем уметник на упечатљив начин открива суштину своје сликарске поетике.

Веома значајно поглавље ове књиге је „Пчелојављење” коју чине Ђаковићеве илустрације за књигу професора светске књижевности др Миодрага Радовића који је, нажалост, 26. јула ове године преминуо у Новом Саду. Њихова међусобна преписка о заједничком раду на књизи, пасажи о пчелама и везама књижевника и научника кроз историју светске и наше књижевности и цивилизације са пчелама, од Еразма Ротердамског, Овидија, Николе Тесле, Шекспира, Гетеа, Бранка Радичевића и Лазе Костића, открића професора Радовића и умеће илустровања уметника, доприносе да управо ово поглавље буде откривалачко за проучаваоце поетике настанка уметничких дела.

Пеђа Ђаковић успешно се бави и музиком. Живи и ради у Прагу.

За свој рад добио је више награда, међу којима су и „Терезин” - главна награда (1986); награда Академије ликовних уметности у Прагу (1988); Специјална награда за сликарство прашке Академије уметности „Масарик” (1995), Награда „Салвадор Дали” за сликарство (1996); Награда за сликарство Европског круга Франца Кафке (1997).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво