Краљево: Новине у систему цивилне заштите

Земљотрес, поплаве и пожари у Краљеву у протеклим годинама показали су и добре и лоше стране тадашњег система заштите и спасавања. Најслабија карика у ланцу организације била је превентива. Након последњих законских измена, предвиђа се чак и ангажовање грађана.

Та карика је, очигледно, одавно прекинута јер нико од анкетираних грађана на улицама Краљева не зна ни број телефона Центра за обавештавање и узбуњивање.

Новим законским мерама грађани ће морати да науче да заштите прво себе и своју имовину. То је прва помоћ и сектору цивилне заштите која ће убудуће деловати удружено по регионима. Имаће и заједничку службу.

"Очекујемо да ће та служба имати пре свега људски ресурс, више запослених, један део запослених ће доћи из јавних служби а један део, надамо се, уз помоћ Министарства локалне управе, да ћемо упослити млађи кадар који ће моћи да одговори свим изазовима", каже Здравко Максимовић, начелник Одељења цивилне заштите у Краљеву.

Као помоћ грађанима и цивилној заштити од 2010. године, када је Краљево задесио катастрофални земљотрес, потом и поплаве и пожари, формирано је десетак добровољно-ватрогасних друштава. У њиховој служби су и спелеололози и планинари.

"Иако посвећујемо доста пажње елементарним непогодама, неопходна је и помоћ државе, односно значајнија материјална средства како би у потпуности могли да се припремимо за такве ситуације", наводи Предраг Терзић, градоначелник Краљева и командант Цивилне заштите.

Уместо Републике, градови и општине бринуће о обуци грађана, а у њиховој надлежности сада су и планирање, спасавање, реаговање,  како би Држава могла успешно да се носи са ћудима природе.

број коментара 0 пошаљи коментар