Због суше, незасејане оранице борских села

На подручју Борског округа ове јесени није засејано 13 хиљада хектара,због суше. Кише није било скоро четири месеца а на тако суву земљу пао је снег. Најгоре је на подручју општине Неготин , где је после жарког лета дошла и топла јесен а одмах затим минус и снег. Пољопривредницима преостаје једино да добро испланирају пролећну сетву.

Славиша Живановић из Карбулова код Неготина,обрађује 110 хектара земље и најчешће сеје кукуруз,пшеницу,сунцокрет и уљану репицу. Због суше ове године није засејао чак 20 хектара.

"С' обзиром да није могло сад да се засеје због услова суве земље,мораћемо на пролеће. Да ли шћете имати неку штету због одлагања ове јесење сетве- Па сигурно ће бити али надамо се да ће бити наредна година добра,добри услови, падавине и тако да очекујем да ће бити добра година" каже Славиша.

У Борском округу планирано је да се пшеницом засеје 21 хиљада хектара. Због суше није засејано више од половине површина.

"То што није посејано вероватно ће бити посејано под сунцокретом и кукурузом,с пролећа, медјутим,вероватно, тамо где су биле те исте културе, вероватно ће приноси бити нешто мањи јер знамо да они доста исцрпљују земљиште", истиче Драган Радосављевић, већник за пољопривреду", Неготин.

Кад су овакви услови,бројније сеу и заједнице штеточина.

"Можда би ратари требало да искористе прилику, да прегладају своје њиве због појаве глодара. Глодари су се намножили, требало би отворити рупе,погледати, заштитити јер знају да нанесу велике штете усевима,поготову у оваквим временским условима", каже Владица Гавриловић, саветодавац за ратарство, ПССС Неготин

Највише снега тренутно је на подручју општине Неготин. Већ два дана пада киша, што би могло да га отопи и мало ублажи недостатак влаге у земљишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво