Грађани и суд зауставили градњу мини-хидроцентрале

Одлуком врховног Касационог суда спречена је градња хидроелектране на Височици, реци на Старој планини. После бројних протеста мештана, тужбу против извођача поднело је Министарство за заштиту животне средине.

Малобројни мештани старопланинског села Паклештица кажу да су све време веровали у правду и очекивали позитиван став Врховног касационог суда Србије.

"Да смо изгубили реку, верујте овде не би више било живота. Ово би умрло. Остала су нека старачка домнаћинства, људи од 80 година. Врло брзо би остало без становника", каже Јован Јеленковић из Паклештице.

Према плану, машинско постројење ХЕ Паклештица требало је да буде изграђено управо овде поред реке Височице. Мештани и еколози тврде да би тиме био уништен биљни и животињски свет, али и клисура Владикине плоче, која је једна од најлепших природних реткости Старе планине.

"Ми нисмо против енергетике и производње струје, али концепт деривационих хидроцентрала свуда у Србији је направио несагледиве штете. Све реке су подједнако вредне и то што је држава нашла за сходно да нека подручја заштити не знначи да она незаштићена треба да буду уништена", каже Александар Панић, из покрета "Одбранимо реке Старе планине".

Градска управа Пирота два пута је одбила да инвеститору изда локацијску дозволу.

"Град Пирот није надлежан за издавање дозвола на територији заштићеног природног подручја. Ми морамо да уважавамо како примедбе грађана тако и примедбе стручњака и то надлежне институције треба да реше на најбољи могући начин", објашњава Владан Васић, градоначелник Пирота.

Министарство Заштите животне средине сматра да треба забранити изградњу мини хидроелектрана у заштићеним природним добрима попут парка природе Стара планина.

"И ја се надам да у Србији ово може да буде један добар почетак поштовања прописа у области животне средине, а још важније разумевање да је животна средина необично важна и да се више према њој не можемо односити како коме падне напамет", истиче Горан Триван, министар Заштите животне средине.

Према плановима старим тридесетак година у Србији је предвиђено око 850 локација за изградњу мини хидроелектрана. Еколози очекују усвајање нових планова и измене Закона о заштити животне средине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи