Суд забранио градњу мини-хидроелектране на Височици

Врховни касациони суд уважио је жалбу Министарства за заштиту животне средине, поништиo пресуду Управног суда и потврдиo решење Министарства којим се забрањује градња мале хидроелектране Паклештица на реци Височици.

Министар за заштиту животне средине Горан Триван изразио је задовољство таквом одлуком суда, истичући да показује да највеће институције разумеју потребу за заштитом животне средине.

"Мислимо да се Касациони суд држао у потпуности закона", рекао је Триван новинарима.

Истакао је да је Министарство које предводи веома задовољно пресудом коју је донео Касациони суд будући, каже, да постоји уверење да не постоји разумевање за заштиту животне средине у нашој средини.

"То значи да се животна средина почиње третирати на прави начин. Не можемо да се према њој односимо као да је реч о било којој другој делатности. Од животне средине зависи какав ће бити квалитет живота сваког од нас и колика ће бити дужина наших живота. Ако то неко не схвата, ово ће бити прилика да кроз судске одлуке схвати", поручио је Триван.

Подсетио је да је Министарство повукло потпис на сагласност о процени утицаја због тога што су се појавиле чињенице да на том делу реке Височице постоји неколико заштићених или строго заштићених врста, те да се инвеститор жалио Управном суду због повлачења потписа, а Министарство се након тога жалило на одлуку Управног суда и Касациони суд им је дао за право.

"Много тога се променило у Србији и надам се да овај случај може да значи за Србију почетак поштовања прописа у области животне средине и разумевања да је животна средина веома важна и да се више према њој не можемо односити како коме падне на памет", навео је министар.

Триван додаје да су сада и судови уз заштиту животне средине, уз коју су грађани одавно, као и невладине организације и медији.

"Овај фронт се шири и ми смо срећни због тога", закључио је Триван.

број коментара 3 пошаљи коментар
(уторак, 20. нов 2018, 03:33)
anonymous [нерегистровани]

Sud

A gde je bio sud kada su potapali valjevsku Gracanicu?

(понедељак, 19. нов 2018, 15:10)
anonymous [нерегистровани]

Hvala Gospodu i sudu!

Jednom sam posetio taj kraj i video Visocicu i sad mi je toliko milo da ne mogu opisati!

(понедељак, 19. нов 2018, 14:40)
anonymous [нерегистровани]

zanimljivo

o kakvoj sredini zivotnoj pricamo pogledajmo malo oko sebe a ta centrala nema nikakve veze sa onim sto radimo mi sami.