Суд забранио градњу мини-хидроелектране на Височици

Врховни касациони суд уважио је жалбу Министарства за заштиту животне средине, поништиo пресуду Управног суда и потврдиo решење Министарства којим се забрањује градња мале хидроелектране Паклештица на реци Височици.

Министар за заштиту животне средине Горан Триван изразио је задовољство таквом одлуком суда, истичући да показује да највеће институције разумеју потребу за заштитом животне средине.

"Мислимо да се Касациони суд држао у потпуности закона", рекао је Триван новинарима.

Истакао је да је Министарство које предводи веома задовољно пресудом коју је донео Касациони суд будући, каже, да постоји уверење да не постоји разумевање за заштиту животне средине у нашој средини.

"То значи да се животна средина почиње третирати на прави начин. Не можемо да се према њој односимо као да је реч о било којој другој делатности. Од животне средине зависи какав ће бити квалитет живота сваког од нас и колика ће бити дужина наших живота. Ако то неко не схвата, ово ће бити прилика да кроз судске одлуке схвати", поручио је Триван.

Подсетио је да је Министарство повукло потпис на сагласност о процени утицаја због тога што су се појавиле чињенице да на том делу реке Височице постоји неколико заштићених или строго заштићених врста, те да се инвеститор жалио Управном суду због повлачења потписа, а Министарство се након тога жалило на одлуку Управног суда и Касациони суд им је дао за право.

"Много тога се променило у Србији и надам се да овај случај може да значи за Србију почетак поштовања прописа у области животне средине и разумевања да је животна средина веома важна и да се више према њој не можемо односити како коме падне на памет", навео је министар.

Триван додаје да су сада и судови уз заштиту животне средине, уз коју су грађани одавно, као и невладине организације и медији.

"Овај фронт се шири и ми смо срећни због тога", закључио је Триван.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво