Рен из Мачве

Потражња за реном већа је у време слава и зими, а у продавницама се углавном нуди прерађени корен из увоза. Међу ретким повртарима у нашој земљи који производе веће количине је Милош Савић из Глушаца код Богатића. Он са пријатељем рен узгаја на два хектара.

Из суве мачванске земље, рен се ове јесени тешко вади, али лако продаје. Изоравање љутог корена који је посађен пре годину дана, почело је прошлог месеца и трајаће се све до јаких мразева.

"Ми га сејемо у редове да би могли да га вадимо плугом, јер тешко би било да се оволика површина ашови. Вадилице никакве не помажу, пошто је овде ипак тврда земља, није толико растресита. У суштини, можда је због тога квалитетнији", каже Милош Савић из Глушаца.

Од свежег корена одвајају се листови и бочни изданци који се у јесен и саде. У односу на ратарске културе, производња је знатно захтевнија.

"После вађења чистимо корен и одвајамо резнице за сађење, да се припремају оне, и стављамо у песак да крену клице и да садимо", објашњава Љиљана Крстић из Глушаца.

Од љутог рена, зарада је слатка, додаје Милош - правник по струци и успешан пољопривредник који је пре две године покренуо производњу.

"Најбитније је да буде љут, сад да ли је превише крупан или ситан, он када се меље, када се љушти, није битно да ли је танак, два центиметра или пет центиметара, љутина је иста. Због тога не би требало претерено да се наводњава", додаје Милош.

Улог по хектару је око пола милиона динара, а већина рода, унапред је продата.

"Продајемо 90% у корену, и то је за сада основно, прерада, то је неки крајњи циљ", каже Милош.

Држава не даје додатне субвенције за производњу рена. У родној години, са хектара може се извадити више од пет тона овог поврћа које се у нашој земљи ретко узгаја.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво