Лукићево: Протест због одлагања отпада

Мештани села Лукићева код Зрењанина траже од надлежних органа да провере рад предузећа "Винекс". Тврде да непрописно одлаже отпадне продукте из својих погона и због чега су забринути за своје здравље.

Због непријатних мириса и у страху да им се загађују земљиште и вода у бунарима, мештани Лукићева организовали су протест и шетњу до погона "Винекс". Реч је о предузећу основаном пре шест година које у свом саставу има фарму крава и дестилерију етил алкохола, а за које организатори протеста тврде да им угрожава животну средину.

"И затворити врата и прозоре све, опет не можеш да живиш од смрада унутра. То је стварно грозно. Ја сам добила астму како су они стигли ту", каже Роса Војводић из Лукићева.

"Није никаква страначка борба, то је борба незадовољних грађана који желе да покажу Србији да су одговорни људи који ће се борити да заштите средину", каже Срђан Благојевић из Лукићева.

"То су органски разгардни продукти који су штетни, улазе значи у водотокове, улазе у земљу. Имамо ту пумпу, односно бунар и људи су нормално забринути због евентуалног загађења средине за дужи период", објашњава лекар Томислав Стевановић.

Дневно, дестилерија "Винекса" производи близу седам хиљада литара етил-алкохола, а отпадна вода одлаже се у лагуне за које мештани Лукићева страхују да нису безбедне и извор су непријатних мириса и потенцијалног уништавања земљишта. Власник погона тврди да еколошке опасности нема, а завршетком изградње биоенергане у којој би се прерађивао сав отпад биће уклоњени и непријатни мириси.

"Све потребне дозволе постоје, стандарди постоје, студија о загађености животне средине у којој се каже шта се ради са том отпадном водом ми то у потпуности поштујемо и све имамо. Задња контрола је била пре 15 дана, добили смо записник и констатовано је да се све ради према студији", објашњава Горан Илић, власник "Винекса".

Седам стотина мештана Лукићева пре три месеца потписало је петицију којом траже од инспекцијских органа да реагују и провере њихове наводе.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 07. нов 2018, 00:25) - anonymous [нерегистровани]

Naravno da ce narod izumirati

zbog investicija o kojima nitko nije informisan, niti je investitorima postavljen bilo kakav zahtev ili propis. A zasto bi stranac, iako odlaze uzasan otrov, koji se isparava i truje ljude, ne mozete ga izbeci nicim jer vam ulazi u garderobu i tako ga unosite u kucu i gde god ste, a sve to udisete, ulozio bilo kakav trud za zbrinjavanje otpada, kada nitko to od njega nije ni trazio ni zahtevao.
Dragi gradjani, morate ostati uporni i sami se za svoj zivot izboriti, kada nemate drzave.

(уторак, 06. нов 2018, 17:39) - WIN [нерегистровани]

Zastitite selo i gradjane

Stetne materije u vazduhu,zemljistu i vodi! Da li i koliko vode isti koristi u prozvodnji,iz kog bunara on koristi vodu?
Ako proizvodi tolike kolicine na dnevnom nivou mora i da trosi takodje?!