Подршка за повратак на Космет

У Крагујевцу је представљен пројекат "Одрживи повратак- подршка и оснаживање", који фимнсира Европска унија, а спроводи га Дански савет за избеглице, у сарадњи са локалним партнерима. Пројекат је вредан 5,6 милиона евра, реализује се у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију и Комесаријатом за избеглеце и миграције Републике Србије.

Милић Арсић, из села Белица код Истока, радио је као наставник, имао своју кућу и имање,а у, Крагујевац, како каже, пре готово две деценије дошао без ичега. Више пута је обилазио своје село, у којем је било 68 српскх кућа, данас ниједна. И даље размишља о повратку.

"Тешко је почети од нуле, кад би била нека већа помоћ, да се младима пружила прилика да би се запослили, да би добили неки програм, каже Милић Арсић, интерно расељено лице из Белице код Истока.

То је и циљ пројекта одрживог повратка интерно расељених лица, који траје до средине 2020 године. План је, да се кроз различите програме подршке, 180 породица, врати на своја огњишта на Косову и Метохији.

"Одрживост значи, да они могу, да се врате у своје куће које ће добити новоизграђене или реконструисане станове и ових економских оснаживања, значи грантова и обука да они могу да започну неки свој мали бизнис или да бизнис који већ имају прошире и дазапосле неке своје родјаке", објашњава Милосава Смиљанић, Дански савет за избеглице.

Само у Крагујевцу живи око 10.650 интерно расељених лица са Косова и Мехије..У протекле четири године, град је уз помоћ Европске Уније , уложио око 5 милиона евра у њихово економско оснаживање и стамбено збрињавање.

"170 станова обезбедјено и преко 50 сеоских домаћинстава, бројни грантови, бројне доходовне активности, затворен колективни смештај", наглашава Гордана Дамљановић члан ГВ Крагујевца.

Захваљујући помоћи Европске уније и програмијма Владе Србије, до сада су на Косову и Метохији ,основана мала предузећа, обновљена пољопривредна газдинства повратника. Истраживања показују, да око 2.000 од 200.000 интерно расељених лица у Србији, жели да се врати својим кућама.


 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво