"Разнобојна сарадња" на Палићу

На Палићу је, кроз програм прекограничне сарадње Србије и Мађарске, почела изградња Мађарског културног центра. Део је пројекта Европске уније „Разнобојна сарадња" који обухвата и градњу Српског културног центра у мађарском граду Морахалому.

Мађарски културни центар, вредан 77 милиона динара, вишедеценијски је сан Палићана који ће сада добити адекватан простор за културно стваралаштво.

Дом културе мађарског народа на Палићу, површине 800 квадратних метара, требало би да буде завршен до краја лета наредне године:

Богдан Лабан, градоначелник Суботице: "Градњом мађарског културног центра ми јасно стављамо до знања да наша два народа у будућности желе унапређење свих врста односа."

У Морахалому, познатом мађарском купалишту , тридесетак километара од Суботице, Српски културни центар већ добија своје коначне обрисе. Према најавама из тог места,центар "Коло" треба да буде предат на употребу до краја фебруара 2019.године.

Золтан Ногради, градоначелник Морахалома: "Ми са обе стране границе шаљемо поруку Европској унији да постојимо и стварамо на овим просторима, да заједнички градимо бољу будућност за Србе и Мађаре. Желимо да наши млади остану на родној груди, а да истовремено имају економски и културни стандард какав је и другде у Европи."

Пројекат "Разнобојна сарадња", вредности 3,7 милиона евра, Европска унија подржава са 3,2 милиона евра. Њиме је предвиђена промоција културних, туристичких и гастрономских вредности Србије и Мађарске као и њихово заједничко представљање на трећим тржиштима.број коментара 0 Пошаљи коментар