Повраћај одузете земље у Баваништу

Срђан Анђелков из Баваништа један је од многих који потражују да им се врати земља одузета национализацијом после другог светског рата. Незадовољан је брзином решавања својих предмета и финансијским губицима због тога.

Породици Срђана Анђелкова из Баваништа 1946. године одузето је укупно 57 ланаца земље, имање које је стицано скоро 200 година. Пошто је донет Закон о реституцији, враћен му је само мањи део тога. Наследство од бабе и оца не може да добије јер садашњи власник има инвестиционе планове.

Срђан Анђелков: „Ми смо сад принуђени да накнадно плаћамо, јер смо добили наређење да напустимо парцелу, и пребацују нас на нову земљу, с тим што она може да се реализује тек кад се комплетно Баваниште очисти."

Јасна Селаковић, директор Агенције за реституцију Нови Сад : „Ми враћамо првенствено земљиште из исте катастарске општине. Када се то земљиште исцрпи, враћамо из суседних катастарских општина, потом из било које општине."

Анђелков је морао испочетка да вештачи земљу у суседном Ковину, јер су му парцеле у Баваништу биле мале и неквалитетне.

„Ангажовани су вештаци геодетске струке, који утврђују вредност одузетог земљишта, те предлажу за враћање парцеле које по вредности одговарају одузетом. Тако да уколико неко добије земљиште лошијег квалитета, добиће већу површину, па ће на тај начин бити адекватно обештећен", каже Јасна.

„Све ово време, с обзиром на то да нисмо пољопривредни произвођачи, ми смо изгубили приход од ренте, која би нам припала у сваком случају да смо добили земљу на време", истиче Срђан.

Породица Анђелков је међу првих 500, од укупно 70 хиљада поднетих захтева у Агенцији за реституцију, и зато очекује да се они реше што пре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво