У Колубари робот уместо заваривача

У Рударском комбинату "Колубара" да би повећали продуктивност и решили проблем дефицитарних заваривача, набавили су робота за заваривање багера. Робот седам пута смањује брзину варења багерских папуча.

Ове багерске папуче са површинског копа Колубара за неколико година не би имао ко да вари. Све је мање квалификованих заваривача. Поред тога, ручно варење багерских папуча одавно је уско грло у технолошком процесу "Колубара-Метала".

Овде су зато набавили робота за доста брже и непогрешиво варење багера.

"Овај робот је доста бржи. 7 пута бржи од заваривача. Чак је, не знам да ли сте добили информације, и први у Европи који има два додавача. Доста брже мења жице, за неки минут и по, а нама је требало доста дуже, једно десет минута", каже заваривач оператер на роботу Златко Живановић.

Робот који је коштао 24 милиона динара успешно је тестиран у "Колубара-Металу" и сада доприноси ефикаснијем и прецизнијем заваривању багерских папуча. На 25 багерских система површинског копа Колубара укупно је 7000 папуча, а једна трећина мења се сваке године.

"Основни циљ овог пројекта је модернизација постојеће технологије заваривања. Значи, уводимо роботску ћелију која ће нам дати повећање продуктивности, управљање квалитетом и брзину. Самим тим, кроз роботску ћелију ми добијамо брзину, добијамо поновљивост и тачност", објашњава главни машински инжењер Драган Мијаиловић.

У "Колубара-Металу" наставиће модернизацију. Желе лидерску позицију на Балкану и спремају се да уз помоћ својих ресурса направе и изврше монтажу роторског багера.

 

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 26. окт 2018, 19:13) - Света [нерегистровани]

То се тражи - модернизација

То се тражи, модернизација. Робот ради квалитетније посао за краће време. Њему не требају слободни дани, рекреација, одлазак код лекара због слабљења вида, топли оброк,... Осим тога он омогућава да се стручни кадар Колубаре користи на мисаонијим пословима као што су и сами рекли да створе и роботске багере, па затим роботске кипере, аутоматске линије за дотур сировина и осталих потребних ствари. Њима неће сметати мраз, лед, киша.... Браво