38. Борини позоришни дани

На сцени Дома војске у Врању ове седмице смењивале су се представе различитих позоришта из Србије, и млађих и искусних редитеља. Традиционално, све представе су посећене, а публика бира најбољу представу. Вечерас се завршавају "Борини позоришни дани", који се 38. пут организују у част писца рођеног у Врању, Борисава Станковића.

Два комада инспирисана делом Боре Станковића, премијера домаћег театра "Божји људи" и копродукција Крушевачког позоришта и Арт теме "И сваки пут као да је први". Другачије читање и тумачење дела која је познати Врањанац написао пре више од века.

"Велика је срећа кад имате прилику да истражујете, у себи и око себе, а Бора Станковић то заиста јесте. Поетика, поетика, страст", каже глумица Јелена Стајковац.

На дан када су позориште у Москви заузели терористи пре 16 година, одиграна је и представа "Североисток" Битеф театра и Беоарта, инспирисана тим догађајем.

"О томе како жене подносе екстремно кризне ситуације, колико су јаке, колико су сабране и фокусиране да реше тај круцијални, животни, егзистенцијални проблем", објашњава глумица Катарина Жутић.

"Прошле године смо увели праксу да више не буде ревијалног карактера фестивал, да имамо оцену публике која је нама најважнија", додаје Ненад Јовић, директор позоришта "Бора Станковић".

"Увек ми је занимљиво да дођем у Врање, јер оно има тај дух који је дух литературе, традиције, културног наслеђа и наравно, позоришта", каже редитељ Небојша Брадић.

Наредни сусрет са публиком, кажу, заказују у реновираном позоришту, 2019. године.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво