Сложни у љубави за фудбал у Минићеву

Некада среско место, а данас село између Зајечара и Књажевца, село Минићево. Некако је скрајнуто са фудбалске мапе Србије иако се лопта овде закотљала као и у многим местима бивше Краљевине Југославије, после Првог светског рата. Мештани данас покушавају да оживе традицију, а конкретан допринос дао је Славољуб Петровић, пензионисани бивши директор школе у овом месту, написавши књигу "Шест деценија Слоге" из Минићева.

Минићево је место са око 1000 житеља. Веома су везани за своје село и свој фудбалски клуб. Кажу да када Ф.К. Слога игра своје утакмице пола мештана дође на стадион. У такмичење је укључена и ромска популација, а један од активних играча је и локални парох.

"Моји навијачи су моја супруга и моја три детета која ме подржавају, и свакако клуб који стоји у сваком тренутку иза мене онда када се понашам спортски, а и онда када и у мантији држим страну Слози", каже Никола Трифуновић, свештеник у Минићеву.

Овај клуб већ 6 деценија непрекидно окупља младе из Минићева и околних села да играју фудбал и успешно се такмиче у Тимочкој регији.

"У званичном такмичењу имамо 25 играча у сениорском саставу, а са младим категоријама немамо званично такмичење, међутим покушавамо поготово ромску популацију да едукујемо у нашем клубу", објашњава Бобан Милосављевић, председник Ф.К. Слога из Минићева.

Највећи успеси овог клуба везани су за осамдесете године прошлог века, када се прешло у виши ранг такмичења.

"То смо успели, и тако у једној години били први и ушли у међуопштинску лигу, што је било за Слогу Минићево један значајан моменат", поносан је бивши фудбалер и тренер Мирослав Николић.

Све активности великих ентузијаста у последњих шест деценија у књигу је преточио Славољуб Петровић, овдашњи пензионер.

"Захваљујући ентузијазму групе људи која се ангажује око фудбалског клуба, захваљујући играчима који су такође били ентузијасти, све се то превазилазило и ево траје шест деценија. Да ли су и ови играчи данас ентузијасти? Углавном јесу", каже аутор књиге Славољуб Петровић.

"То је једна прича о фудбалском клубу "Слога" Минићево и свим клубовима у сеоским насељима некадашње општине Минићево која је угашена 1965 године", додаје рецензент књиге Небојша Симеоновић.

Велика жеља аутора је да Слога и даље траје, да уз фудбал окупља младе и да подстакне њихово опредељење за останак и живот на овом подручју.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво