Рашка: Све више малих и средњих предузећа

До 90-их година, главне привредне гране Општине Рашка биле су рударство и металска индрустрија у којима је било упослено више од 2400 људи. Сва велика предузећа одавно су приватизована или у стечају па се општина током последње две деценије окренула развоју туристичких потенцијала и пољопривреди. Број малих и средњих предузећа, према подацима општинске Управе, бележи константан раст.

Тридесет година радио је као бравар у фабрици магнезијума "Бела Стена", једној од 5 у Европи. Љубинко Вујанац каже да су плате биле изнад просека за то време, али да је након 2003. године, када је фабрика затворена, наставио да ради исти посао, али приватно.

"То сам научио да радим. То и данас радим. Има лакших послова, али то је то", каже Љубинко Вујанац.

Милан Гољовић одржавао је високе пећи у фабрици стакленог влакна Етекс. Пред стечај, одлучио се за воћарство.

"Имао сам прилике, кад нисам продао, пекао сам ракију и нешто сам се сналазио да не не бацим јабуке у отпад", наводи воћар Милан Гољовић.

У приватној млекари "Милкоп" која дневно откупи 80.000 литара млека, отишли су корак даље од производње млечних производа и инвестирали у туризам.

"Мало боље приходујемо. Боља нам је будућност у туризму. Мада, морамо да гледамо да задржимо и ову фирму, да не станемо. Имали смо ових дана доста сатанака да се вратимо", објашњава Бојан Премовић, директор млекаре "Милкоп" и "Милмари ресорт"-а.

Директор Туристичке ортанизације Рашка, Раденко Цветић, објашњава да је туризам заправо примарна привредна грана општине коју следе пољопривреда и у мањој мери рударство и дрвно-прерађивачка индустрија.

Експанзија Копаоника почела је 2008. године и од тада се непрестано улаже у планину.

"Повећан број туриста, повећан број посетилаца и на краће време боравка. А са друге стране, ванпансионска потрошња која говори да нам долази све захтевнија клијентела. И нешто што сигурно аргументује јесте цена некретнина на тржишту", наводи Раденко Цветић, директор Туристичке организације Рашка.

За 4 године, број предузетника порастао је за 110. Очекује се и скори почетак , новоизграђене фабрике у Драганићу.

"У тој фабрици се планира у првој фази упошљавање стотинак људи, највероватније до краја 2018. године. А у неким наредним фазама и 400-500 људи колико је и планирано и уговорено у неком претходном периоду", најављује Игњат Ракитић, председник општине Рашка.

Од свих друштвених предузећа у општини, послују само Ибарски рудници. Већина осталих предузећа приватизована је, а нови власници користе само фабричке хале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара