Успешан развој овчарства у ваљевском крају

Ваљевски крај, захваљујући дугогодишњем раду Пољопривредне стручне службе у Ваљеву и подстицајним мерама државе и локалне самоуправе постаје један од важних подручја за овчарство у Србији.

Позитивна искуства, преносе се и у Осечину, суседну општину где су фомирани најбољи запати сјеничке оплемењене овце у овом делу Србије.

Домаћинство Драгана Ранковића из ваљевског села Гола Глава, прави је пример развоја овчарства у ваљевском крају.

Уз савете стручњака, почео је са педесет оваца, захваљујући подстицају локалне самоуправе. Сада има услове да изгради фарму за двеста оваца.

Све је више успешних примера и у суседној Осечини. Марко Перић из Гуњака, има један од најбољих запата сјеничке оплемењене овце. Његово стадо од 120 грла, оцењено је највишим оценама на неколико претходних регионалних изложби оваца.

Дугорочни план је да ваљевски крај буде међу водећим по броју оваца у Србији и препознатљив по производњи приплодног материјала. Добра база и интересовање постоје захваљујући стручном раду, уз државне и локалне субвенције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво