Неподношљив живот поред Блаташнице

Река Блаташница која протиче кроз Блаце и улива се у Расину, а затим у језеро Ћелије, претворена је у канал канализационих и отпадних вода. Сви покушаји да се овај вишедеценијски проблем реши, до данас нису успели.

Становници десетак блачких села који живе уз реку Блаташницу верују да је она тренутно најзагађенија и да је зато угрожено њихово здравље и останак на овим просторима.

 

"Имам три детета малолетна, иду у школу и не могу да прођу ту, где се бацају и кучићи и шут и све остало", каже Милован Кнежевић, из села Ђуревца.

Милован Пурић, из села Чучале сведочи: "Ту је имало риба колико хоћеш да се пеца, ал то је загађено, не можеш да живиш ту и лети пресуши река и још горе, само иде канализација".

Мештани тврде да у реци од Блаца па до њеног уливања у Расину нема живог света и да је поред овакве реке за њих живот неподношљив.

Река Блаташница таква је дуж целог тока, а што је водостај нижи смрад је већи.

Блаце је осамдесетих година прошлог века имало постројење за пречишћавање отпадних вода, али је због високих трошкова оно радило само неколико година. У локалној управи кажу да су са партнерима из Европске Уније договорили изградњу новог колектора који би се градио поред постојећег на површини од неколико хектара.

"Поднети су захтеви за издавање грађевинске дозволе за изградњу колектора и тендерска документација је при крају, тако да до краја године очекујемо тендер и напокон почетак изградње фабрике у следећој години", каже Зоран Јозић, помоћник председника општине Блаце.

Пројекат вредан пет ипо милиона евра предвиђа комплетну заштиту реке, али и хидроакумулације Ћелије, одакле се град Крушевац и неколико општина у Расинском округу снабдева водом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво