Бачка Паланка: Наставници не одустају од својих захтева

Професори Гимназије „20. октобар" из Бачке Паланке не одустају од својих захтева да се именује директор кога је изабрао колектив, а након што су прекјуче потпуно обуставили наставу, најављују нови протест у петак. Директор није именован иако је Наставничко веће већински и у року на то место изабрало досадашњу директорку Тамару Антић. Ово је други случај у Општини Бачка Паланка, да је на место директора кога је изабрао колектив, без објашњења, постављен вршилац дужности.

Два дикретора, који имају већинску подршку својих колега, од ове године више не воде своје школе.

"Када двадесет и деветоро људи уз опасност да ће остати без посла, стане иза вас то стварно треба свима нама да буде неки сигнал. Значи шта се ту сада дешава?" пита се Тамара Антић- бивша директорка Гимназије „"20. октобар" и Бачкој Паланци.

„На који ће начин нови директори да раде. Да ли треба да раде честито и поштено и да не буду изабрани, или да буду чланови неке странке и да буду изабрани, без обзира да ли их колетив подржи или не," каже Душан Јованов, бивши директор ОШ „Милета Протић" у Товаришеву.

Да је превагнула страначка припадност, а не стручност сумњају и јер се више чланова Школског одбора жалило да су добијали позиве из локалне самоуправе.

„Не само ја, већ још чланова Школског одбора је на тој последњој седници на којој смо гласали за кандидате рекло исто да су имали позиве са тенденцијом да гласају за другог кандидата и да ће имати корист, да не кажем против услугу за то," каже Радмила Илић, чланица Школског одбора Гимназије „20. октобар".

Оба директора су нестраначке личности, а упркос регуларним изборима, надлежни покрајински секретаријат поставља в.д. директоре. Уместо одговора зашто се не поштује одлука запослених у гимназију су стигле три ванредне инспекције.

„ Са мишљењем сва три инспекцијска надзора да у Гимназији није било кршења закона, да је процедура протекла регуларно и по закону. Од другог јула никаквих сметњи нема да покрајински секретар да мишљење о једном од кандидата," наводи Душка Лалић, председница Синдиката просветних радника Војводине у Гимназији „20. октобар".

Мишљење секретаријата, министар просвете по важећем закону не мора да послуша, а док оно не стигне Покрајиснки секретаријат је надлежан да поставља вршиоце дужности директора.

Запослени подсећају министра да је прилком усвајања закона, где му се даје могућност да сам бира директоре школа, рекао да ће подржати директоре које изнедри колектив.

„Ја да сам на месту министра ја бих рекал зашто је ово уоште код мене? Зашто овај случај долази код мене када је све то тако јасно? Ваљда треба да се бави стварима које су важније и где постоји нека дилема. Овде дилеме нема," каже Тамара Антић, бивша директорка Гимназије „"20. октобар" у Бачкој Паланци.

Али дилему имају две државне институције, од којих је данас у РТС стигао супротан одговор.

Док у покрајинском секретеаријату тврде да су још 13. септембра министарству послали целокупну документацију и да се до „дана данашњег министарство није обраћало покрајинском секретаријату за достављање додатне документације", у Министарству просвете кажу да је секретаријат у понедељак посетио помоћник министра просвете Александар Пајић и да је „увидом у експедицију поште установљено да је грешка у слању документације била до Покрајинског секретаријата".

Министарство наводи да ће у гимназији бити поново расписан конкурс, јер је покрајински секретаријат, пробијањем рокова, нарушио изборну процедуру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво