Средњи Банат: Изгорело ловиште у Неузини

Апели да се не пале жетвени остаци на њивама у Средњем Банату нису имали ефекта, а ватрогасци из Зрењанина и осталих општина су током септембра и октобра гасили више од 200 пожара на отвореном. Ловишту у атару Неузина није било спаса због обима пожара, ветра и неприступачних путева за ватрогасна возила.

Далибор Трифунов из Ловачког удружења "Јастреб" нам показује центар неузинског ловишта који се црни од гарежи. Једна од чека која је због ловних правила грађенa од природног материјала је сада неупотребљива. Наредног викенда овде је требало да дођу ловци са Кипра да лове фазанску дивљач.

"Ми немамо где да их доведемо, ово је ситуација таква каква јесте, све је изгорело. Фазанска дивљач је знатно страдала. Ми не можемо сад да их угостимо, тако да та средства која смо требали да остваримо од ловног туризма сада нећемо остварити", каже Далибор Трифунов, председник ЛД "Јастреб" из Неузине.

Данима су се ловци, пољочувари и локална задруга борили против почетних и наизглед мањих пожара. За викенд, ватра ношена ветром била је јача, па се пожар развејао на све стране.

"Сарадња је била са ватрогасном службом, они су долазили. Таман угасимо, неко поново упали. Тако да по мојој процени ту има сигурно преко две и по хиљаде хектара, а то се само један део атара неузинског који је изгорео", каже Иштван Вереш, из ЗЗ "Агросој".

Ове године чини се да је паљено жетвених остатака у средњем Банату као никад раније, иако је то Законом забрањено.

"Имамо и неких пријава, где имамо и сведоке и ми ћемо покушати да то процесуирамо да дигнемо на виши ниво. Ово ћемо сигурно дићи на ниво округа како бисмо обавестили републичке органе", каже Слободан Репац из СО Сечањ.

Да би се опоравило спаљено ловиште у Неузини потребно је неколико година, зато ће додатни трошак овдашњих ловаца бити обезбеђење хране и унос нове фазанске дивљачи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво