Лоша година за малинаре

Сумирајући резултате овогодишње сезоне, произвођачи кажу да није било теже, због ниске цене, лошег приноса и неиспуњених обећања са преговора после којих су, почетком јуна, прекинули блокаду магистралног пута у Пријепољу.

Због ниске откупне цене јесење сорте малина, почетне 80 динара, а сада од 40 до 60, Милијан Лазић није улазио у малињак чији је принос протеклих година био 8 до 10 тона, а како каже лоше је летос прошао и са виламетом засађеним на хектар имања.

"Цена је била таква каква је, у просеку кад се сабере, прва класа јесте на мојој хладњачи исплаћена 128 динара, али зато је оно ресто по блоковима узимано 80, 90, 100, 110, тако да кад се све сабере и помножи и подели испада негде око 100 динара просечна цена малине ове године," каже Милијан Лазић из Гостинице.

А очекивали су, после преговора, да ће аконтна цене од 125 динара расти до 160 динара због чега су и прекинули блокаду пута у јуну у Пријепољу.

"Од '95. године, од када ја гајим малине ово је најгора година, на крају крајева до краја нисам ни брао, од обећања није било ништа, ... било је обећање лудом радовање и завршило се тако је се завришило, ја сам добио 100 и неколико динара", наводи Вучко Вучићевић из села Каран.

Због неиспуњених обећања, прибојско, пријепољско и ужичко удружење пољпривредних произвођача, који су и организовали протесте летос пре бербе, упутили су дописе надлежним министарствима да регулишу тржиште малине, подсећајући их да су свесни да тржиште диктира цену, али и да је нејасно да та цена на светском тржишту варира од 5 до 7 одсто, како кажу, а код нас много више.

"Држава је та која у овој ситуацији мора да нађе ко прави ову збрку и што се тиче и извоза и цене и произвођачке цене и извозне цене, па од кога да тражимо помоћ", каже Слађана Станковић из Удружења пољопривредних произвођача у Ужицу.

Додају и да има откупљивача који још увек нису исплатили произвођаче, мада има и откупљивача који већ склапају уговоре са први пут унетом ценом за наредну сезону.

"Новине од следеће сезоне у нашим уговорима су пре свега принципи добре произвођачке праксе којих треба да се придржавају произвођачи, такође, оно што морам да наговестим је минимална цена за прву класу малине 120 динара," наводи Сандра Томоњић, из компаније која се бави откупом.

"Потпишите уговоре са својим прерађивачима и онда тражите захтеве које хоћете да буду испуњени у том уговору", саветује Раде Љубојевић, потпредседник Привредне коморе Србије.

Са одговором државе или без њега, о даљим корацима произвођачи ће разговорати у недељу.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво