Два века Старе цркве у Крагујевцу

Стара црква у Крагујевцу, посвећена Светој Тројици, обележава 200 година постојања. Подигао је Кнез Милош Обреновић, 1818. године, када је Крагујевац прогласио престоницом Србије.

Прва митрополитска, саборна и дворска црква у ослобођеној Србији, за велики јубилеј, први пут у својој историји је осликана.Као споменик културе од изузетног значаја, под заштитом је државе.

Саграђена на десној страни Лепенице, преко пута кнежевог конака, била је део дворског комплекса Обреновића.

Кнез Милош, долазио је пре почетка службе, и заузимао место у трону. Крагујевац,од турске касабе са око 200 кућа, постаје духовно седиште модерне Србије.

"Када је Кнез Милош добио дозволу да сагради једну малу цркву, која ће бити мања од Турске џамије, она је имала национални значај, јер је уствари показивала, да је дошло време нестајања Турске власти у Србији,а уједно да је Србија васкрснула," каже протојереј Милић Марковић, старешина Старе цркве.

У њој су учили ђаци Гимназије, столовали први српски митрополити и заједно са кнезом и депутатима, доносили важне одлуке.

Била је симбол јединства цркве и државе. Век касније, и симбол помирења две династије.

У порти су одржавана скупштинска заседања, усвојен први српски Устав, познат као Сретењски, прочитани турски Хатишерифи о аутономији Кнежевине

Ненад Ђорђевић, историчар, каже: „ У време Кнеза Милоша, је направљена црква, наравно ту су долазили његови наследници, а почетком 20. века у време владавине Краља Петра, црква је дозидана.

Црква у славу Свете Тројице, поноси се историјско-уметничким предметима из своје ризнице.

Претпоставља се да је престони крст из 18. века донет са Свете Горе. Живопис, крагујевачком храму, удахњује нови живот.

"Што смо ми ова генерација, ето мало допринели, што кажу, ставили бар лепу на 200 година ове цркве," каже епископ Шумадијски Господин Јован.

"Није била у време када је саграђена на нивоу царских лаври Немањића и других велких објеката црквених, али је у свомм симболичком значају, превазилазила,многе од њих," наводи Владан Вукосављевић, министар културе и инфомисања у Влади Републике Србије.

Сведок многих страдања и уздизања државе, била је и остала,место окупљања народа.Светионик духовности, државностии традиције, који повезује три века.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво