Трешњевац - место окупљања уметника дуборезаца

У Трешњевцу код Кањиже одржава се осми камп дуборезаца. Мајстори за уметничку обраду дрвета, за пет дана треба да заврше рад на задату тему - историја вере. На овогодишњем окупљању било је седам уметника, већином из Мађарске.

Соња Катона из мађарског града Балашче дуборезом је почела да се бави из хобија. Каже да је сада то њен занат, а за разлику од колега користи алате на струју. На кампу дуборезаца у Трешњевцу код Кањиже била је и пре три године:

"Познајем још две жене у Мађарској које се баве резбарењем дрвета. Оне то чине длетом, а ја сам се определила да радим електричним апаратима. Јесте тешко тако радити, али ја сам се извештила у управљању са њима."

Све је у овој уметничкој колонији посвећено дрвету, па се тако и Креативна кућа где настају радови на овом кампу, налази у воћњаку.

"Човек је увек тежио да буде ближе природи. Тако је и дрво битно у човековом животу. Дрво нас прати од колевке до гроба, не бетон, стакло или гвожђе. Мотиви које ја правим су из панонске равнице и главни мотив ми је розета", објашњава Ференц Ник, дуборезац из Будимпеште.

Трешњевац је једино село у општини Кањижа које се налази на брегу, на шта указују и његови мађарски називи. Дрво за које би се могло наслутити да је по њему насеље добило име, овдашњи дуборесци користе само за специјалне прилике.

"То се ретко користи од трешње, али од тога се прави намештај за унутрашњу потребу, јер трешња не ваља за вањску, али јако је лепо, ја јако волим, али ретко се користи", каже Иштван Ердељи, организатор Колоније.

Захваљујући уметницима дуборесцима и Трешњевац је постао лепши. Скулптуре настале на ранијим окупљањима красе сеоске сокаке, а ова изложба на отвореном има бар 1.700 посматрача колико је и становника Трешњевца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво